Egy új autót venni mindig nagy dolog. Te leszel az első aki használatba veheti. És ennél felemelőbb érzés nem sok van, véleményem szerint. Ezért fontos dolog, hogy eldöntsd, mennyire szeretnél a választottadra vigyázni. Már ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy mire lehet szüksége egy új autónak. Sokak szerint egy új autó nem érdemel különösebb törődést. Még nincsenek rajta sérülések. Miért kellene rá egyből pénzt költeni, hiszen új!? Itthon sajnos az a tévhit él az emberek fejében, hogy csak ahhoz kell hozzányúlni, ami elromlott. Sajnos a mai rohanó világunkban, egyre kevésbé igaz, hogy az ember minőséget kap a pénzéért. Az új autó vásárlás is lehet macerás, csak még nem tudsz róla vagy nem tapasztaltad.

Már az új autó vásárlás előtt érdemes lehet körüljárnod a témát. Ha egy teljesen érintetlen autót fogsz átvenni, érdemes stratégiát készítened a jövőbeli karban tartását illetően. Magára a motorikus és mechanikai részére elképzelhető, hogy igényelhetsz garanciát. Erre a részre ezért nem is térek ki a cikk keretein belül.

Most a legfontosabb dolog, hogy miként fogod karbantartani az új autód külsejét. Mert bizony az új autó is koszos lesz és mindenképpen figyelned kell a külsejére. Ebben a cikkben próbálom számodra felvázolni, hogy milyen opciód vannak.

Autó mosóba való hordása

A mai napig nagyon közkedvelt megoldás, a gépi mosó használata. Számomra a legfájóbb dolog, amikor látom a nagy kocsisort a gépi, kefés mosóra várakozni. Ha tényleg egy új autót készült átvenni vagy már át is vetted, remélem még időben találtál rá erre a cikkre. 

Sok vélemény létezik, sok információt találsz az interneten az effajta mosókról is. Megoszlik a véleménye az embereknek, hogy vajon tényleg káros-e a gépi mosó?

Személy szerint a munkám során rengeteg gépi mosóba hordott autót javítottam. Nekem bárki bármit állít ezekkel a berendezésekkel felszerelt mosókkal kapcsolatban, egy szavát se hiszem el. Hiszen a hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy a gépi kefék szabályosan elpusztítják a vékony és érzékeny fényezést.

A kemény, koszos kefék durván szétroncsolják az autód fényezését és más részeit. A rendszeres gépi beavatkozás durva karcokat húz a lakkozásba. De képes akár a szép, króm ajtókereteket is hamar leamortizálni.

Azok a csúnya hajszálkarcok!

Több száz vagy ezer autó is átmegy a mosón, mire a kefék csereérettek lesznek. 

De ha nekem nem hiszed el, hogy a gépi berendezés karcol, akkor tegyél fel magadnak egy kérdést.Amikor a gépi mosó a fényezésbe ragadt koszt végighúzza a karosszérián, az mit okoz szegény autónak? Elárulom, karcokat.

Az nem biztos, hogy pár alkalom után látni fogod a mosótól kialakult hibákat. De hosszútávon biztosíthatlak, hogy észre fogod venni őket.

Tehát ha új autód van, kerüld el a gépi kefés mosókat. A szép, sértetlen fényezésen rövid idő alatt irgalmatlan pusztítást tud végezni a mosóberendezés negatív hatása. Eszedbe ne jusson ilyen létesítmény közelébe se menni, ha új autód van.Nem mellesleg ezeknek a hibáknak az eltávolítása nehézkes és roppant időigényes. A költségeiről inkább ne is beszéljünk.

Ugye te se akarod szétbarmolni az új autód fényezését?

Autó kézi mosóba való hordása

Sokaknak nincs meg a lehetőségük, hogy az autó külső karbantartására időt, energiát fordítsanak. Remélem te nem tartozol közéjük. Sajnos az autó fényezésének ugyanolyan gondoskodásra van szüksége, mintha a motorjáról beszélgetnénk. 

Ha nincs időd, lehetőséged lemosni és karbantartani a saját járgányod, akkor marad az autómosó.

Itt mindenképpen fontos, hogy jól nézz utána, kire bízod az autódat. A kézi autómosó is lehet roppant mód roncsoló. Ezért nagyon fontos, hogy új autódat csak jó kezedbe adhatod. 

A hazánkban található mosók 80%-a még mindig kőkorszaki kiegészítőket használ a mosáshoz. Nagyon olcsón dolgoznak, minél több munkát vállalva. Azt gondolom, ha új autód van, minél jobban szeretnél rá vigyázni. És óvni minden lehetséges állapot romlástól.

Nem hiszem, hogy megérné a gyenge minőségű szolgáltatást választanod. Ha rossz autómosót választasz, pár alkalom után bukhatod a karcmentes és ragyogó fényezést. Hosszútávon megindul az autód a külső, esztétikai állapotromlás útján.

A részletek tisztítása!

A választásodnál mindenképpen figyelembe kell vedd a minőséget. Vannak már itthon is kímélő, precíz munkát végző vállalkozások. Érdemes kutakodnod egy kicsit az interneten.

De mégis mi alapján tudod majd, hogy egy cég jól dolgozik?

  • a konkurenciánál lényegesen magasabb árakon dolgoznak
  • összedett honlapjuk, facebook, instagram oldaluk van, ahol rendszeresen tartalmat tesznek közzé
  • igényes, rendezett környezetben dolgoznak

Tehát, ha az új szerzeményedet autómosóba fogod hordani, akkor már az elején jól kell választanod. Ez kulcsfontosságú lehet a későbbiekben. Már amennyiben tényleg szeretnél a külsejére odafigyelni.

Autó önkiszolgáló mosóba való hordása

Mint, már sokszor elhangzott, a legjobb döntést akkor hozod ha magadra bízod autód gondozását. Egy új autónál különösen fontos, hogy a legkímélőbb eszközökkel legyen tisztítva.  Ha hosszú távon gondolkozol, akkor ez fogja neked a legszebb eredményt adni. 

Ha saját magadnak fogod ápolni az autódat, akkor garantálom, hogy karcmentesen tarthatod. Feltéve, ha a megfelelő eszközöket beszerzed hozzá!

Itt sajnos be kell áldoznod a kényelmet és a saját kezedbe venni az irányítást. De hidd el nekem, megéri. Nincs is annál szebb látvány, mint egy gondosan karbantartott fényezés.

Még mielőtt átvennéd az új kedvencedet, érdemes körülnézni, hogy mivel és milyen módszerrel érdemes kezelned hétről-hétre. Ha beszerzed autódhoz a minimálisan szükséges kiegészítőket, már akkor sokkal jobb eredményeket is elérhetsz, mint az autómosók többsége.

Ne felejtsd el, hogy az autómosók a ráfordított idővel spórolnak. Sajnos nagyon igaz, hogy a jó munkához idő kell. 

De ezt te a hatékony termékekkel és technikával csökkentheted.

A kímélő előmosás nagyon fontos, a legtöbb szennyeződést fellazítja, mielőtt az autóhoz érnél!

Szükséged lesz megfelelő mélytisztító anyagokra (CarPro Ironx és Trix), nagyon jó minőségű szárító kendőre (dehydrate kendő) és mosás utáni áttörléshez való szintetikus waxra. (CarPro Elixir)

Tehát, az önkiszolgáló, érmés helyek ajánlottak. Bár, mint mindennek, ennek is van előnye és hátránya egyaránt. Az előnye, hogy saját magadnak, a legnagyobb odafigyeléssel szeretgetheted autódat. Így a végeredmény olyan lesz, amilyen a te szemednek a legnagyobb megnyugvást adja.

A hátrányok között meg lehet említeni, hogy vannak másik is rajtad kívül. Mivel kedvelt autóápolási forma az önkiszolgáló egység, ezért sokan választják. Ennek fényében néha várnod kell. Vagy olyan időpontot választani, amikor nem nagyon fog senki megzavarni a precíz munkában.

Mit használj,Waxot vagy sealantet?

Tehetnéd fel a kérdést, hogy milyen waxot érdemes használnod egy új autónál?

Induljunk kicsit távolabbról. Ha az új autódat átveszed, már valamilyen védelem biztosan lesz rajta. Az autószalonokban lekezelik enyhe védelemmel a felületet. Szépen áttörölgetik, gyakran ezzel az első karcolásokat létrehozva rajta.

Mi is valójában a wax?

Wax: mesterséges carnauba olajokat tartalmaz, vékony filmréteget képez az autód felületén. Tartóssága 1-6 hónap, használt anyagtól függően. Rendkívül szép, mély fényt ad a külsőnek, viszont a vegyszereknek és a hőnek kevésbé áll ellen. Növeli az autó csillogását, enyhe védelmet az a külsejének.

Sealant: modern kori wax, szintetikus alapanyagokból. Gyorsabban és egyszerűbben használható, mint a wax. A tartóssága általában meghaladja a waxok tudását. Jobban bírja a vegyszerek káros hatását, mint a drága viaszok. Nem nyújt olyan látványos effektet, mint a wax.

Mindenképpen érdemes védelmet felvinned az autód külsejére. Már közvetlenül az után, hogy átvetted az autódat. A legrosszabb dolog, ha egy új autó teljesen meztelenül és védtelenül kezdi meg életútját. Nagyon fontos, hogy védd az autód fényezését és külső elemeit.

Ugyanis az új autók egyre érzékenyebben, egyre kevésbé időt állóak.

Swisswax Onix wax-az egyik legjobb és legfinomabb illatú viasz a piacon

Ha nem vagy gyakorlott a témában, akkor én mindenképpen a modernebb sealant beszerzésére buzdítanálak. Ezt az anyagot könnyű felvinni az autódra, nincs vele macera. Ennek ellenére viszonylag hosszú ideig védi az autódat. Gyakorlatilag te is meg tudod csinálni a saját autódon, ha a minimálisan szükséges kellékeket beszerzed.

A legegyszerűbb dolog, ha a CarPro Reload-ot és 2db mikroszálas kendőt beszerzed. 

Alapvető kiegészítők az autód tisztításához

Remélem a cikkem elején sikerült meggyőzzelek a saját magad általi karbantartásról. Ha nincs ellenedre, akkor javaslom az önkiszolgáló mosók használatát. 

Ahhoz, hogy itt meg tudd oldani az autód megfelelő tisztítását, érdemes beszerezned egy kezdő csomagot.

Igazából a legfontosabb dolog, hogy az autód mosása után, hogyan és miként törlöd át az autódat. 

Erre a célra én a CarPro Elixirt javasolnám, a Carpro Dehydrate szárító kendővel karöltve.. 

Ez a két olyan kiegészítő, amely kulcsfontosságú a karcmentes autómosáshoz. Ha ezt a két terméket használod hétről-hétre, már akkor óriási lépést tettél a szép és karcmentes autóért.

Szükségem van-e a kerámia bevonatra az új autómon?

Ebben a témában már írtam korábban egy cikket, IDE kattintva elolvashatod. Érdemes utánanézned a témának, ha még ismeretlen fogalom számodra. 

Te is biztosan hallottál már a kerámia bevonatokról. Azonban sok téves információ kering ezekről az anyagokról, amit a cikk talán kicsit egyenesbe is tesz.

De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésre. Van-e szükséged rá az új autódon?

A válaszom az, hogy igen és nem.

Természetesen ez attól függ, hogy mennyire vagy igényes az autód külsejére. Mennyi időd van foglalkozni vele a szabadidődben. És nem mellesleg a legfontosabb dologtól, hogy magadnak tisztítod-e a saját autódat.

Tegyük fel, hogy igen. Akkor mindenképpen sok előnyét fogod élvezni a bevonatnak, ugyanis nagyban megkönnyíti az autód tisztítását. Sokkal egyszerűbben és zökkenőmentesebben fogod tudni leszedni róla a piszkot. Tehát kapsz egy könnyen tisztítható autót, aminek a fénye és csillogása sokáig megmarad. De ettől függetlenül a kerámia bevonatot is érdemes időnként ápolni.

A kerámia bevonat felvitele szakértelmet kíván de ha eltökéltnek tartod magad, simán elboldogulsz vele!

Azonban, hogy az autót mosóba fogod hordani, teljesen felesleges rá a kerámia bevonat. 

Egyrészt a mosóban nem figyelnek az autód karcmentes tisztítására. Másrészt meg kinek akarnál időt spórolni, magadnak vagy az autómosónak? Semmi előnyét nem fogod érezni annak, hogy az autómosóban könnyebben letisztítják az autódat. Semmit.

Ha mégis szeretnél az autódra egy kis plusz védelmet, akkor hajrá, tedd le a voksod a kerámia mellett. Jó dolog a kerámia bevonat, azonban nem árt tájékozódnod a témában, hogy mire is jó, mit várj tőle.

Karcállóságot ne várj, a kerámia bevonat nem véd a legkisebb karcol ellen sem.Valamennyire segít kicsit csökkenteni a karcolások létrejöttét. Tehát nehezebben karcolódik a felület.

Mi az ami ténylegesen védelmet ad az új autómnak?

Megérkeztünk a legfontosabb kérdéshez. Mivel az autód új, már most szeretnéd neki a legellenállóbb védelmet nyújtani, hogy sokáig megőrizd szép és csillogó állapotát. 

Akkor nem marad más választásod, neked a kavicsvédő fóliára van szükséged.

A karosszéria védő fólia egy erős, karcálló, könnyen tisztítható védelmet ad az autód külsejének. Megvédi a fényezést a kavicsfelverődésektől, az apró horzsolások miatti állapotromlástól.

A felülete öngyógyuló, tehát a kisebb karcokat a nap vagy a forró víz begyógyítja. Így nem tud karcolódni az autód és szép marad.
A legtöbb fóliára 5-10 év gyártói garancia érvényes, tehát időtálló befektetésnek tekintheted. Azonban ilyen sok időt egyik fólia se bír ki makulátlanul, tehát érdemes cserélni pár év után.

Az XPEL fólia az egyik legjobb termék a piacon, erős és időtálló megoldás új autókra!

A szép és eredeti fényezés könnyen megóvhatóvá válik általa. Tulajdonképpen nincs is másra szükséged.

A modern fóliák teljesen láthatatlanok az autódon, nem válnak fel könnyen. És elég vastagok, hogy az erősebb karcokat is kivédjék.

Ha új autód van, mindenképpen érdemes a kővédő fólián elgondolkoznod. Jelenleg csak ez védi az autód a fizikai sérülésektől.Nem tudsz erősebb védelmet az autódra tenni.

Keress egy szimpatikus céget, aki jó referenciákkal rendelkezik. Esetleg élőben meg is tudod nézegetni a munkáját.

Az ajánlott fóliák: Xpel Ultimate Plus és STEK Dynoshield

Milyen területekre érdemes védelmet rakni?

Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy el kell döntened, milyen erős védelmet szeretnél az autódra. Minél inkább óvnád az autódat, annál többe fog kerülni.

Ha nem szeretnél komolyabb összegeket a külsejére áldozni, akkor mindenképpen a saját kezedbe kell venned az autód tisztítását és karbantartását.

A megvédendő legfontosabb terület nyilván a fényezés. Ennek a védelme kulcsfontosságú. Ha nem óvod és nem ápolod folyamatosan, 1-2 év alatt simán leamortizálhatod az autódat.

Ha sokat használod és fontos a külseje, akkor érdemes megfontolnod a karosszéria védő fóliát. Ha tényleg maximalista vagy, drága autót vettél, sokáig szeretnéd megtartani, akkor mindenképpen a fólia a megoldás. Igen, nem olcsó dolog de napjaink technológiái között ez adja a legerősebb védelmet.

Ha utazásra vetted az autót és sokat jársz vele autópályán vagy országúton, akkor is boldog leszel, ha ezt választod. Megvédi az autód elejét a csúnya kavicsfelverődésektől. Az autó lámpái makulátlanok maradnak évek használata után is.
A karcolásokkal nem kell foglalkoznod.

A másik opció a kerámia bevonat. Ha szeretnél egy kémiailag ellenálló védelmet autódnak, akkor ez is megoldás lehet. Szép fényes és csillogó autód lesz, amit nagyon könnyű tisztítani.

Azonban a kerámia bevonat nem véd a legkisebb karcok és kavicsfelverődések ellen sem. Ezt jó azért ha tudod.
Ahogy feljebb említettem, ha autómosóba fogod hordani a kedvencedet, nem ajánlom. Teljességgel felesleges. Csak akkor van létjogosultsága, ha rászánod az idődet és energiádat és magadnak tisztítod a járgányt.

Ha autódat szereted magadnak ápolni, akkor a waxolás is tökéletes megoldás lehet. Ne feledd 2-3 havonta érdemes az ilyen fajta védelmet az autódon megújítani.

Milyen területeket védjek meg autómon?

Mostanában már némely szalonban is lehet kérni extra védelmet az autódra. Persze nem mindegyik autószalonnak van szerződéses partnere de a szakma ide is betette már a lábát.

Azonban az autószalonok által kínált felületvédelem nem a tartósságról, minőségről híres. Itt is profitot akarnak realizálni, így a drága és minőségi anyag nem biztos, hogy belefér.

Viszonylag olcsón kell adni, a laikus meg úgy sem ért hozzá. De védeni az új autója külsejét meg szeretné. Ez így természetes.

Amennyiben teheted ezeket a megoldásokat kerüld el. Nem nyújtanak olyan fokú védelmet, amivel előrébb lennél. Inkább a profi garázsok megoldásainak irányába kacsingass. Spórold meg a feleslegesen kidobott pénzt és költsd el tudatosabban.

Mivel még érintetlen az autód, ki kell választanod azt a védelmi csomagot, ami számodra és autódnak is a legoptimálisabb.

Érdemes az autó elejére és kényes részeire a kavicsvédő fóliát választanod. Ez ad ugyanis tényleges védelmet azokon a részeken, ahol autód külseje a legjobban amortizálódhat.
Természetesen olyan területekre is kérhetsz a fóliából, amelyek szintén ki vannak téve a nagyon fokú sérüléseknek. Gondolok én itt a tükrökre, A oszlopokra, vagy a hátsó kerékjárati ív mögötti területekre.

A fólia telepítése az autó lökhárítójának elejére!

Igazából ez autónként változik, nagy befolyásolási tényező az autó kialakítása.
Egy Opel Corsa első kereke nem ver fel annyi kavicsot, mint például egy X6-os hatalmas kerekei.
Tehát mindenképpen azt javaslom, hogy alaposan gondold át, hogy melyik területek lehetnek érintettek az autódon.


Érdemes minél előbb az érzékeny területeket fóliáztatni, így megelőzve az esetleges csúnya, esztétikai hibákat az új autón.

A küszöb vonalakon is hamar láthatóak a használat jelei, úgyhogy ezt is érdemes védeni.

Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő szakemberrel együtt ki tudjátok választani az optimális megoldást.

Ha nagyon maximalista vagy és tényleg a legjobbat szánod autódnak, akkor mehet a teljes karosszéria védelem.

Mindenképpen szánd rá az idődet és mielőtt átvennéd az autód, tájékozódj. Sok pénzt fogsz költeni, előzd meg a gyors értékvesztését. Egyébként is tudod, új autót éri meg legkevésbé venni, anyagi szempontból. Azonban ha megfontolt vagy, évek múlva is olyan autód lesz, mintha most vetted volna át a szalonban. Érdemes vásárlás előtt belevetned magad kicsit a témában és előre megtervezni, hogy fogod karbantartani az autód külsejét. Ha vigyázni szeretnél az autódra, akkor már te is tudod a választ, hogy kell gondoznod a jövőben. Minden szükséges eszközt beszerezhetsz az internetről, azonban itt érvényes, a befektetett idő és munka meghozza a gyümölcsét. Készülj fel, szerezd be a hozzávalókat és kezdődhet a főzés! Jó munkát és sok sikert az új autódhoz!

Feliratkozás

Add meg az adataid és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Ha hasznosnak találtad a cikket, szépen kérlek oszd meg, hogy minél több emberhez eljuthasson a hasznos információ!