Napjaink rohanó világában sokszor nem mindig marad idő és energia az autó külsejére.
Te is próbálod a legrövidebb idő alatt letudni az autód tisztán tartását. Elviszed egy autómosóba vagy otthon, gyors technikával próbálod abszolválni a dolgot. Nincs időd, se energiád az autóddal szarakodni, vannak fontosabb dolgaid az életben. Bár szereted ha tiszta az autód de nem mélyedsz nagyon bele, hogy milyen technikával szeretgesd minden héten.
Próbálsz azonban vigyázni a fényezésre. Nem szeretnéd, ha összekarcolnád. Az interneten található praktikákra hagyatkozol. Úgy érzed, te mindent megtettél, ebből ennyit lehet kihozni.

A mostani cikkel bemutatom neked a 3 legfontosabb kiegészítőt, amivel minimalizálni tudod az autód károsodását. Ha ezt a 3 fontos dolgot beszerzed, hatalmas lépést teszel a járgányod megóvásában.

Az autód fényezése egy sérülékeny terület. A hosszú időn át tartó gondatlanságot nem tűri sokáig. Nyilvánvaló, ha néha-néha nem figyelsz oda rá, nem fog feltűnni, hogy romlana az állapota. Azonban ha a minimális odafigyelést sem adod meg számára, hamar véget vethetsz a szépségének. Egyszerűen karcos lesz fényezése és elhasználódott!

A fényezésen található hibákat rangsorolhatjuk típusok szerint:

1. Mosásból eredő karcok-mosókarcok

2.Mechanikai behatásból eredő karcok

3. Véletlenszerűen keletkező karcok

A mostani cikkben az első típusba tartozó karcok kialakulása ellen kapsz hatékony segítséget. Ha a cikkben található módszert és kiegészítőket alkalmazod, garantált előrelépést fogsz tapasztalni. Ha viszonylag új autóval rendelkezel, akkor pedig mindenképpen tartsd be. A magad és autód érdekében.

Ha használt autód van, megakadályozhatod a további állapotromlását. Vagy egy kis pluszt adhatsz a külsejének. Egy használt autó is lehet jól karbantartott.

Gondolj bele, milyen jó lenne mindig tiszta és csillogó, karcmentes autóval járni.
Akár hova mész, a te autód mindig kilóg a tömegből. Mindenki irígykedve nézi, biztos nagyon jó helyre hordhatod.

Már a parkoló autók között kitűnik. Te meg csak mosolyogsz, mikor a csomagokat viszed az autó felé. Igen, büszkeséggel tölt el, hogy ennyire szép mindig a külseje.

Ezt az érzést átélheted, ha betartod a cikkben foglaltakat.

Egy szuper e-bookot írtünk, amit ingyen letölthetsz és többet megtudhatsz a karcmentes fényezésről!

Mosásból eredő karcok

Valószínűleg te is találkoztál már ezzel a jelenséggel. Akár saját autódon, akár más tulajdonán vetted észre ezt a tipikus hibát. Amikor jobb idő van és előbújnak a napsugarak, könnyedén diagnosztizálhatod ezt a hibát.

A nap közvetlenül megvilágítja az autó külsejét és hopp, máris látszanak a karcok. Ilyen mintha körkörös karcok lennének. Vajon mi okozhatta?
Pedig ezek egyenes karcok ám, milliónyi egyenes karc. Végeredményképpen, körkörös karcoknak tűnik számodra.

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy autódon található lakkréteg eléggé sérülékeny.
Próbálj úgy erre a részre gondolni, mint egy finom arcbőrre. Ha nincs folyamatosan ápolva, akkor kiszárad. Elveszíti szépségét. Fakó lesz és élettelen.

Nézd meg a nőket. Folyamatosan járnak kozmetikushoz, ápolják a bőrüket. Igényesek az arcukra. A mindennapjaik részévé válik az arcbőrök gondozása.
Gondolj csak arra, mennyit el tudnak szöszmölődni a tükör előtt, az alapozót és egyéb kencéket válogatva.

Na neked is pontosan erre a megközelítésre van szükséged. Ha férfi vagy, a te autódnak is szüksége van az állandó sminkelésre. Neki is kell a folytonos ápolásra, hogy a legjobb arcát mutathassa. És sokáig szép maradjon, ne legyen rajta ránc és pattanás. (mint az arcbőrön.)

Nyilván, most egy kicsit lesarkítottam a dolgok menetét. De szeretném ha minél egyszerűbben állnál hozzá autódhoz.

Hogyan alakulnak ki a karcolások?

Beszéljünk egy kicsit a mosási karcok kialakulásáról. A karcok ezen típusa jelenik meg legkönnyebben a fényezésen. Ez a hiba mutatkozik meg legelőször. Bizonyítja, hogy nem szakszerű dolog történik a fényezéssel. Tehát ha már látod ezeket a hibákat autódon, tudhatod, hogy valamit nem jól csináltál.

A mosási karcok hamar létrejönnek, ha autómosóba hordod kedvencedet. A mosók többsége a gyors munkára van beállva, nincs idő a szarakodásra. A legtöbb autót szeretnék lezavarni egy nap, hogy a profit meglegyen.

A gyors munka pedig legtöbbször a minőség rovására megy. Nem figyelnek oda a megfelelő kiegészítőkre. Spórolnak az anyaggal, hiszen alacsony a szolgáltatás ára. Pár ezer forintból nem kell csodát várj. Remélem ezzel tisztában vagy.

Ha megnézel egy tipikus mosót, milyen kiegészítőket használ a tisztítás során?

1. a legolcsóbb, mezei szivacsot
2. olcsó, erős autósampont
3. a legerősebb előmosót, ami könnyedén feloldja a makacs szennyeződéseket
4. az autód szárításához Viledát, szárító pengét vagy rossz minőségű kendőket

Persze mindig vannak kivételek. Egyre több cég pártolt át a minőségre és árat emelt.
Azért fejlődik az iparág de elég lassan. Nehéz a hazai piacon eladni a minőségi kiegészítőket. A cégek nehezen veszik át az újdonságokat. És térnek el az eddig megszokott dolgaiktól. Inkább úgy mondanám, hogy félnek változtatni.

A mosási karcok 80%-ban a tisztítási folyamat végén keletkeznek. A szárazon való áttörlésnél. Mikor az utolsó fázisban a megszárítod-megszárítják az autódat. Minden vizet letörölgetsz a fényezésről a rossz kiegészítőkkel. Beszélhetünk itt a Viledáról, szarvasbőrről, vízlehuzó pengéről. Mindegyik kinyírja a fényezést.

Ekkor a minimális kosz,por könnyedén összekarcolja a fényezést. Mert ugye teljesen tiszta környezet nincsen.  Ha egy hermetikusan elzárt helyen áll az autód, a levegőben akkor is vannak porszemcsék. És ezek simán rászállnak autódra, másodpercek alatt.

Minél kisebb egy porszemcse nagysága, annál jobban karcol. Egyszerűen nincs a törlő kendő és a felület között elég kenés, lubrikáció, ami megakadályozná a karcok létrejöttét.

A mosás folyamata alatt nehéz összekarcolni a fényezést. Vizes a felület, sampon van a fényezésen. Itt sokkal kisebb az esély a karcok kialakulásának.

Tehát kimondhatjuk, ha a szárítási folyamatnál odafigyelsz akkor nyert ügyed van. Nem fognak a karcok kialakulni. Legalábbis minimális mértékben.

Ehhez azonban be kell szerezned a 3 legfontosabb kiegészítőt.

 

De akkor mi kell nekem?

Autód mosásához szükséged lesz a Quick Detailer Sprayre, magyarul gyors viaszra. Ennek nincs más szerepe, mint kenés biztosítani a fényezés és törlőkendő között. Ez fogja megakadályozni, hogy szárazon sikáld a fényezést. Kenést biztosít a felület és a kendő között. 

Tehát, ha por vagy bármilyen szennyeződés maradna autód külsején, a vékony gyorsviasz megakadályozza, hogy megkarcold a karosszériát. Erős kenést biztosít a fényezés megszárításához.

A másik nagy előnye a gyorsviasznak, hogy meggátold a vízkő kialakulását. Azt tudnod kell, hogy mosás után a felületen különböző összetevők maradnak. A vízből kiváló kalcium, só, egyéb káros összetevők.

Ha nem törlöd át a gyors viasszal autódat, a fényezésen ezek az összetevők rajta maradnak. Mattítják a fényezést, egyre fakóbb lesz a külseje.
Ezért kell a gyors viaszt használod, hogy eltávolíts minden ártalmas dolgot autód külsejéről.

A másik nagyon fontos kiegészítő, a szárító kendő. Ez kifejezetten autó szárításhoz kifejlesztett termék. Nem vileda, nem vízlehúzó penge.
Ezzel a nagyméretű speciális kendővel, könnyedén meg tudod szárítani a karosszériát. Csak felitatod vele a nedvességét, vízcseppeket.

Nagyon jó megoldás, ha a kendőre és a felületre is fújsz a gyors viaszból. Így a kendő is a fényezés is kenést kap. Egyszerűen nem fogod a szárazon törölni a fényezést. A gyorsviasz segíti autód megszárítását.

Sokkal könnyebben fel tudod majd itatni a vizet az autódról. Semmi varázslat nincs ebben, csak be kell tartanod és kész.

A cikk elején említettem, hogy 3 fontos kiegészítőt fogok bemutatni. Tehát jöjjön a harmadik.

A harmadik legfontosabb dolog autód karcmentes ápolásához nem más, mint: a jó minőségű mikroszálas kendők.
Ezzel az eszközzel fogod a folyamat végén teljesen szárazra, foltmentesre törölni autódat.
Nagyon fontos, hogy plüss, vastag szálú kendőket használj. Ez a legalkalmasabb, hogy minimalizáld a karcok létrejöttét.

Miért kell vastag szálú kendő? Kérdezhetnéd.

Ezek a kendők a legkímélőbbek a fényezéshez. Vastag száluk segít elvezetni a legkisebb porszemcsét is.

A mikroszálas kendők nagyon fontos részét képezik a folyamatnak.

Akár használt, akár új autód van, mindenképpen be kell szerezned ezeket a kiegészítőket.
Feltéve ha tényleg saját magadnak gondozod az autód.

Hogyan csináljam?

Tehát összefoglalom neked. A következőt kell tenned. Amikor lemostad az autót de még vizes a fényezés. Fogod a szárító kendőt és  gyorsviaszt. Befújod az adott elemet, amit készülsz megszárítani. Utána befújod a szárító kendőt. Ez után óvatosan végighúzod a vizes fényezésen a kendőt.

Látni fogod, hogy majdnem tökéletesen száraz marad a fényezés.. Majd visszajössz és egy jófajta mikroszálas kendővel áttörlöd az egész karosszériát. Természetesen itt is használhatod a gyorsfényt a folyamathoz. Sőt, ajánlom is.

Látod, nem kell semmi mást tenned, csak NE töröld szárazon autódat.

A gyorsviaszt erre a célre fejlesztették ki. Semmi más miatt. Hogy meg tudd szárítani autódat, a karcok minimalizálásával.

És a bizonyíték?

Egyik kedves ügyfelünk autóján dolgoztunk. Talán egy éves volt már a Jaguárja de voltak már a fekete fényezésen hibák. Mindenképpen szerette volna ezeket eltüntetni, mivel zavarta, hogy nem szép a külseje. Nekem elmondta, hogy a napon szörnyű látványt nyújt az autó.

Tehát helyreállítottuk az autó gyönyörű fényezését, tényleg ragyogó lett az végeredmény. 
A tulajdonosa mikor átvette tőlünk a kész munkát és saját autóját, boldog volt.
Megfogadta, hogy vigyázni fog rá és be fogja tartani a mosáshoz szükséges legfontosabb lépéseket.

Átvettünk minden apró részletet és folyamatot. Ugyanazokat mondtam el neki, mint ami itt a cikkben is le van írva. Igéretet tett, hogy megfogadja, amit mondtam.
Az elkövetkezendő pár hétben be is szerezte ezeket az eszközöket.

Eltelt egy fél év, nagy csend volt, nem hallottam az autóról és gazdájáról. Majd egy nap felhívott és elmondta, hogy nagyon hálás amire megtanítottam és felhívtam a figyelmét.

Azóta is boldogan használta az autóját. Egy pár hét múlva találkoztunk. Átnéztem a Jaguárt és megdöbbenve tapasztaltam, hogy tényleg vigyázott rá. Nem találtam rajta semmilyen hibát.

Kérdeztem tőle, hogy tudja ilyen szép állapotban tartani a verdát? Válaszul csak annyit kaptam, hogy semmi mást nem tesz, minthogy betartja azokat a dolgokat, amit tanácsoltam neki.

Ennél nem kell jobb bizonyíték, hogy a technika működik. Ha vigyázol autódra, a te történeted is így fog alakulni.

Jajj mitől ilyen karcos?

Van itt még egy fontos dolog. Természetesen autóról autóra a fényezés minősége eléggé eltér. Vannak kevésbé ellenálló, könnyen karcolódó lakkok. Míg a német márkáknál találunk olyan modelleket, amik jobban bírják a megpróbáltatásokat.

Ha ilyen autó vásárlásán töröd a fejed, ezt a tényt már most vedd figyelembe. Ha jót akarsz magadnak hosszútávon, készülj fel ezekre a meglepetésekre.

Azzal sokan nem számolnak, hogy a puhább fényezésű autót óvatosabban és finomabb technikával kell tisztítani. Ezek a modellek külseje nagyon érzékeny.

Ha tényleg új autót veszel és puha fényezése van, már most javaslom az öngyógyuló karosszéria védő fóliát.
Legalább az autó elejére, ahol a legtöbb sérülést szenvedheti el.

Milyen kiegészítőket ajánlasz?

Ha házon belüli termékeket kell ajánlanom:

1. Carpro Dhydrate szárító kendő

Alkalmas az autód megszárítására. Extra nagy méretű, a teljes autódhoz elég lesz. Két oldala van, az egyik a fényezéshez jó, a másik oldala az üvegekhez.
Sokáig társad  lesz, nem megy tönkre.

2. CarPro Elixir gyorsviasz

Nagyon egyszerű, hatékony gyors viasz. Kifejezetten a szárításhoz kifejlesztett termék. Iszonyúan fényes és csúszós lesz tőle a fényezés. Ez a tökéletes kiegészítője az autómosásnak. Nagyjából 1 hónapig nyújt védelmet autódnak.
Szerezd be mindenképpen.

3. CarPro Boa mikroszálas kendő

Ezek a legpuhább, minőségi kendők autódhoz. Több célra is használhatod őket, nem csak a fényezéshez. A legjobb, ha több darabot is beszerzel belőle.

A mostani cikk célja, hogy az autómosás végén való áttörlésnél elkerüld a karcok kialakulását. A folyamat amit vázoltam, ezt a célt szolgálja.
Ígérem neked, ha ezt a fentieket betartod, minimalizálni tudod a mosási karcokat a fényezésen. Pár kiegészítőt kell csak beszerezned.Igen, anyagi áldozatot kell hoznod, hogy megőrizd autód szép állapotát. Ha erre a kevés dologra figyelsz már rengeteget tettél autódért.
Hidd el, a mezei autómosókban nem tartják be ezt a folyamatot. Ha ezeket a helyeket gyakran látogatod, lemondhatsz a szép és karcmentes autóról.
Nincs más hátra, mint előre, készülj fel és alkalmazd a cikkben található technikát.
Ezek a legfontosabb kiegészítők, ha gondosan tartod autódat. És vigyázol rá.

Miközben a cikket írom már a karácsony el is telt. Várom az új évet, a meleg ágyban fekve. Az ünnepek alatt is töröm a fejem, hogy tudnék neked segíteni jövőre, hogy okosabban ápold az autódat.
Légy olyan jófej és oszd meg a cikket, hogy 2019-ben még több hasznos dolgot tudjak adni.  Ha megosztod, talán máshoz is eljut majd a hasznos infó és hálás lesz érte. Neked vagy nekem.