A mostani cikk egy kicsit más lesz, mint az eddigiek. Egy rövid interjút szeretnék készíteni a közösségünk egyik aktív tagjával, Berki Róberttel, aki profi autóápolással foglalkozik és megrögzött fanatikus a munkájában.
Ennek az interjúnak az a célja, hogy többet megismerhess a szakmán belül dolgozó szakemberekről, jó gondolatokat és új látásmódot is kaphass különböző területekről.

Úgy gondolom, hogy rengeteget tanulhatunk egymástól, így neked kedves olvasó, csakugyan hasznos információkkal szolgálhat egy ilyen párbeszéd.

Így nem csak az én szemszögemből olvashatsz erről a világról, hanem megismerhetsz más nézőpontokat. Számomra is nagy tanulsággal és rengeteg hasznos információval bír egy ilyen interjú.
Sokszor én sem tudok meg sokat bizonyos szakemberekről, mert rohan az élet és nem jut el hozzám egy csomó hasznos információ.
Másrészt én is tanulhatok a szakemberektől, új trükköket és tippeket láthatok.

Szerintem kezdjük is bele!

Szia Robi! Üdvözöllek téged a Carpro Blogján. Kérlek pár mondatban mutatkozz be az olvasóknak!

Üdvözlök mindenkit! Jelenleg Hajdúsámsonban élek Debrecentől 9 km távolságra. Vállalkozóként 1,5 éve foglalkozom autókozmetikával. Autófanatikusnak tartom magam, az elmúlt években rengeteg autós találkozón megfordultam az ország több pontján, egy igazán egyedi 1998-as évjáratú VW Passattal, amelyet időt és pénzt nem kímélve alakítottam egyedivé.

Mi a vállakozásod fő profilja?

Az én „főművem” a Car Zone Autókozmetika, amelynek megalakítása óta a legfőbb célom, hogy minőségi munkavégzést biztosítsak az ügyfeleknek, emberi árakon. Jelen vagyunk a facebookon és instagramon is, ahol Car Zone Autókozmetika néven találtok meg. Van weboldalam is, de erről picit később beszélek.

Az autókozmetika fő profilja a korrekciós polírozás és kerámia a bevonat telepítése. Ezek mellett természetesen megtalálható szolgáltatásaim között a teljeskörű belső kozmetika, kárpittisztítás, fényszóró polírozás is.

Hogyan jött az autókozmetika az életedbe, egyáltalán, hogy alakult át hobbiból-szerelemmé?

Amióta az eszemet tudom érdekeltek az autók, és az is hogyan lehet őket szebbé varázsolni. Az utóbbi években nagyon belemerültem az autóápolás rejtelmeibe, eleinte hobbyból, mostanra már vállalkozás szinten csinálom.

Az első polírozásom alkalmával a saját autómat vettem kezelésbe, ami egy lakkfekete Audi A6. Ennek megmunkálása során Rupes polírozó anyagot használtam. Ahogy érkeztek a felkérések sorban, úgy éreztem ideje komolyabbra venni a figurát, ideje profi anyagokkal, eszközökkel dolgoznom. Hiszen így tudom garantálni a minőségi munkát, ami egy jó autókozmetika alapja.

Az autókozmetikát 2019. év elején hoztam létre hivatalosan, és azóta is működik töretlenül, amire nagyon büszke vagyok.

Szoktad magad képezni? Van már bármilyen tréninged vagy csak önállóan tanulod a szakma fortélyait?

Az önképzés rettentően fontos dolog véleményem szerint. Amikor pl. polírozok egy autót, többször is vissza ellenőrzöm magam, ha nem tetszik az amit látok, változtatok valamin (políranyag, korong típus) és újrakezdem. Levonom a tanulságot, átgondolom mi lehetett a hiba, és folytatom. Van a műhelyemben egy kis füzetem, amibe összeírom autótípusonként azokat a kombinációkat, amelyekkel kiváló eredményt értem el a fényezésen. Így legközelebb nem leszek idegroncs, mire rájövök a tuti receptre. 🙂

Mit gondolsz hazánkban a profi autóápolásról?

Azt gondolom, hogy rengeteg kiváló szakember dolgozik ma Magyarországon, ők meg is kérik az árát a munkájuknak, ami abszolút rendben van.

Sajnos azonban rengeteg a „kókler” a szakmában, akik mézes-mázos szavakkal kábítják a leendő ügyfeleket, irreális eredményeket ígérnek úgy, hogy a kozmetikázandó autót még csak nem is látták.

Az autókozmetika tekintetében nagyon eltérőek az árak. Az interneten böngészve találunk olyan „szakembert” aki 2000 ft-ért takarít, és 10.000 Ft-ért políroz. Ezzel ellentétben találunk olyat is aki 150.000 ft-ért készít el egy korrekciós polírozást waxolással.

A legtöbb autókozmetika az árakon csúszik el meglátásom szerint. Kategorizálják az autókat méret szerint, ehhez alakítják az árakat, de az autó kiindulási állapotáról senki sem beszél. Pedig minden ezen múlik, ez befolyásolja, hogy hány munkaórát kell befektetni azért, hogy az ügyfél elégedetten távozzon. Megélni nehéz belőle, ha drágán dolgozol azért, ha olcsón akkor azért.  Folyamatosan hibátlan munkát várnak el az ügyfelek, olcsón, és gyorsan. Ami szerintem nem lehetséges.

Milyen anyagokat szoktál használni a munkád során?

A munkám során políranyag tekintetében több rendszert is használok, tartok polcon. Ezek közül emelném ki a Koch-Chemie, a CarPro, a Zvizzer, és a Menzerna rendszereit.

Ezen anyagok mindegyike kiváló.

Melyik a kedvenc terméked? Meg tudsz egy TOP 5 terméket nevezni, amik a kedvenceid?

Több kedvencem is van, nézzük hát sorban az én TOP 5 listám.

  1. CarPro Clearcut : egy veszett jó cucc, a vágópasztáim között a „jollyjoker”. Akár gyapjúval, akár szivacs koronggal használva kiváló a hatásfoka, viszonylag későn szárad ki munka közben, hosszabb polírozási folyamatot biztosít, mint az átlag vágópaszták.
  2. CarPro Reflect: Ez a finish cucc nagy kedvenc, olyan sima és tükrös a felület utána, hogy azt már tényleg nem lehet fokozni. Imádom!
  3. Zvizzer MediumCut: a Zvizzer rendszer medium anyaga szintén nélkülözhetetlen résza a „fegyvertáramnak”, előszeretettel használom.
  4. Shiny Garage B2B gumiápoló: Kóla illatú gyerekek, zseniális cucc!

Meguiar’s Dyna Cone: ez egy polírkorong tisztító folyadék, még azt a korongot is tisztára tudod vele varázsolni, ami megjárta a poklot.

Szerinted mi a legnagyobb hibája a magyar átlag autófelhasználóknak?

Meglátásom szerint a fő probléma az, hogy az átlag magyar autófelhasználók nem tudják hogyan kell helyesen autót mosni. Ezt sehol sem tanítják, a neten olvasva teljesen ellentmondásos dolgokkal találkoznak. A helytelen mosási technika pedig károkhoz vezet a fényezésen. Megveszik az olcsó ápolót, az olcsó sampont, és csodát várnak a mosás végén.

Mit gondolsz, a mezei autótulajdonosnak mire kellene figyelnie, hogy a mostaninál szebb legyen az autója és szebbé tudja varázsolni?

Első lépésként el kell sajátítani a helyes autómosási technikát. Alapszabályokat, amit ha valaki betart, akkor nem fog csalódni, és legfőképp nem okoz kárt a saját autójának fényezésén. A gépi mosást hanyagolni, kézi mosáshoz minőségi termékeket használni.

Ha azt kérdezném, hogy mi a véleményed arról, hogy a szakma hol fog tartani 5-10 év múlva, mit válaszolnál?

Nos, meglátásom szerint nagyon gyorsan fog fejlődni az autókozmetikai termékek színvonala az elkövetkezendő években. A gyártók is arra törekszenek hogy megtartsák jelenlegi felhasználóikat, illetve arra hogy új felhasználókat szerezzenek. Ehhez elengedhetetlen az, hogy az általuk forgalmazott anyagok, gyors, precíz, minőségi munkavégzést tegyenek lehetővé, igazodva az autóiparban használt lakkok valamennyi típusához. Ez nem kis feladat.

Engem az is nagyon érdekelne, hogy látod magad 5-10 év múlva? Szerinted milyen szinten fogsz tartani? Mik a terveid a jövőre nézve?

A jövőre nézve nincsenek nagy terveim, folytatni szeretném az autókozmetikázást, töretlenül kiváló minőséget adva, ebből nem engedek.

Szerinted a mezei autókozmetikák miben fejlődhetnének szolgáltatás terén?

A fejlődéshez elengedhetetlen, hogy a benne dolgozó tudja azt, hogy mit- miért csinál. Nagyon fontosak a képzések, a tanulás, így én ebben látom a fejlődés lehetőségét.

Arról még nem is kérdeztelek, hogy mennyire tartod nehéznek a profi munkáért a megfelelő árakat elkérni?

Eddigi tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy van aki magától nyitott az autóápolási szolgáltatásokra, van akit viszont egyáltalán nem hoz lázba egy csillogó fekete autó látványa.

Árak kérdésében mindig azt szoktam mondani, hogy számold ki milyen költségeid vannak mint szakember, számolj bele mindent, nézd meg a piacon ki – mennyiért kínálja ugyanezt a szolgáltatást, és dönts belátásod szerint, mennyiért vállalod.

Van akit rá lehet beszélni arra, hogy ápolja az autóját, és van akit ez egyáltalán nem érdekel.

Mennyire tartod a kapcsolatot a konkurenciáddal? Szerinted ők milyen szinten vannak? Ismersz ügyes szakembereket a környékeden, városodban?

Jómagam személy szerint, több autókozmetikus kollégával tartom napi szinten a kapcsolatot a környéken, akikre nem tekintek konkurenciaként, sokkal inkább kollégaként.

Kiváló szakembereknek tartom őket, tanulunk egymás hibáiból, véleményezzük egymás munkáit, megosztjuk egymással az érdekes és új technológiákat.

Robi, köszönöm szépen neked ezt a rövid interjút. Örülök, hogy jobban megismerhettünk, egy csomó új dolgot megtudtam rólad, illetve az olvasók is megismerhettek. Számomra fontos, hogy többet is megtudhassak a szakmán belül dolgozó szakemberek munkájáról, szakértelméről, látásmódjáról.
Remélem sok szép munkát látunk tőled a jövőben is és aktív tagja maradsz a szakmai életnek.
Várjuk továbbra is az oldalon és a Carpro csoportban a munkáidról készült képeket és beszámolókat!

Jó munkát és jó egészséget kívánok!

Robi oldalát itt éritek el:  www.carzoneautokozmetika.hu