Mostanság a kerámia bevonat nagy népszerűségnek örvend, sokan vágynak a kerámia bevonat jól csengő nevére, azonban gyakran elfelejtik, hogy ez egy különös és gyakori odafigyelést igénylő dolog, aminek a tisztításával és gondozásával nem árt tisztában lenni, mielőtt egy nyaralás árát az autónkra költenénk…
Sokan a döntés meghozatala előtt nem járják körbe eléggé a témát és nem néznek utána alaposan a kerámia bevonatok előnyeinek és hátrányainak. Inkább csak beleugranak a dologba feleslegesen, saját maguknak csalódást okozva.
Gyakran márkák alapján választanak az autósok, holott az installátor szakértelme és hozzáállása, precizitása sokkal többet számít.
Az autó külső felületét szinte hibamentessé és szuper fényessé varázsolni, nem mindenkinek megy zökkenőmentesen!
A kerámia bevonat különleges bánásmódot, szeretetet és ápolást igényel, így ha nem tartod magad az autójába szerelmes egyénnek, inkább menjetek el a családdal egy görbe hétvégére a balatonhoz.
Ha viszont imádod az autódat és szereted buzerálni is kicsit, akkor nagyon szeretni fogod a dolgot de ehhez meg kell legyen benned kicsit az ,,én vagyok az autóért és nem az autó értem” felfogás.

Mi a legfontosabb előnye a kerámia bevonatnak?

Aki az autójára ezt az anyagot választja, nyilván sokáig szeretné az előnyeit élvezni az adott terméknek, gyártótól függetlenül! Ha megkérdeznék 100 embert, hogy miért választotta ezt az anyagot az autójára, nem biztos, hogy egységes válaszokat hallanék..Márpedig véleményem szerint a legfontosabb előnye a bevonatnak, a könnyű tisztíthatóság! Lényegében mindenki szeretné, ha sokkal könnyebben lehetne elvégezni az autó tisztítását, kevesebb időt kellene az autóval tölteni, jobb és szebb eredményeket elérve! És itt gyakran esnek bele az emberek abba a hibába, hogy ezt az anyagot választják akkor is, ha nincs idejük az autójukra, netalán olcsó autómosóba viszik az autójukat!
Ahhoz, hogy sokáig élvezni lehessen a bevonat hatásait, mindenképpen gondos odafigyelésre és rendszeres, alapos tisztításra van szükség!

A bevonat hatása idővel mindenképpen lecsökken, ha nincs megfelelően utóápolva és rendszeresen kezelve, sajnos ez az anyag sem egy örök életű dolog és nem tolerálja a hosszútávú hanyagságot!
Tehát, ahhoz, hogy sokáig szép fényű, hidrofób felületet kapj autódon, mindenképpen fontos tisztában lenned a kerámia bevonat tisztításával és ápolásával!
Természetesen mindenki szeretné, ha a nyári időszakban a rengeteg bogármaradvány könnyen lemosható lenne a lökhárítóról és az autó elejéről, de ehhez tisztában kell lenni alapvető dolgokkal!
A másik előnye a bevonatnak, amit meg kell említenem, hogy védi a fényezést a kémiai anyagoktól valamint a kifakulástól.

A kémiai ellenálló képessége sokszor jól jön, mikor rákerül valamilyen vegyszer a fényezésre. Nyilván nem kell áthatolhatatlan védelmet képzelni a dolgok mögé, de mégis ad egy plusz ellenálló képességet az autó külsejének!
A kifakulás veszélye ellen is hatásos, így az autó a ragyogó fényét megőrzi, viszont ez nem jelent egyet, hogy nem is lesz karcos a felület…
Ha gyakran gondozod az autódat és sokat ápolod, akkor mindenképpen megkönnyíti majd a bevonat ezt a folyamatot, ha viszont kevésbé vagy autó fanatikus, akkor nem biztos, hogy bátor szívvel ajánlanám.
A bevonat segíthet neked megőrizni az új autó feelinget elég sokáig, ha odafigyelsz rá.

Mi a titka a hosszú élettartamú bevonatnak?

A bevonatok élettartama kapcsán megoszlanak szakmán belül is a vélemények. Természetesen nem mindegy, hogy mennyit van használva az autó, milyen környezetben parkol, milyen időközönként van tisztítva és mivel, satöbbi-satöbbi. Ezek mind befolyásoló tényezők, amelyek növelik vagy csökkentik a bevonat tartósságát!
Ha a tartósság mindenképpen sokat számít a döntésednél, akkor mindenképpen nagy hangsúlyt fektess az autó kíméletes tisztításába/mélytisztításába illetve az utókezelésre is fordíts időt és energiát.

Ez a két tényező nagyban befolyásolja a bevonat tartósságát és élettartamát, ezt nem árt tudni!
Különösen fontos, hogy a bevonat felvitele utáni egy hétben az autót, ha lehet, ne mosd le vegyszerekkel, ez is befolyásolhatja a tartósságát a bevonatnak!
Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy mosás után mindenképpen és minden esetben használj valamilyen gyorsfényt, szintetikus viaszt, a mosás utáni, teljesen foltmentes áttörléshez.
Ez segíti elkerülni a vízkő kialakulását, valamint frissen, fényesen tartja a felületet!
Mivel a mosás után rendkívül sok összetevő kiválik akár a samponból, akár a többi vegyszerből, a gyors-szintetikus anyag segíti ezeket eltávolítani a felületről! Lehet nem hangsúlyoztam eléggé, de ennek a lépésnek kiemelkedő szerepe van!

Nem érdemes mindenféle waxxal bekenne az amúgy is hidrofób felületet, pont ez a lényege a bevonatnak a felületen. A mosóban is kerülni kell a mindenféle mosás utáni fényesítő kezelést, ez mindenképpen rontani fog a kerámia bevonat hatásfokán.
A hidegebb téli időben, amkor gyorsabban lesz koszos az autó, mindenképpen fordíts figyelmet a rendszeres tisztításra, főleg az autó alsó 1/3 részét figyeld különösen! Ezen a területen kapja a legtöbb szennyeződést az autó és könnyedén lecsökkenhet a bevonat élettartama, ha nincs rendszeresen tisztítva a téli időszakban. Ilyenkor érdemes plusz védelmet felvinni, hogy a kemény vegyszerek ne kezdjék ki a fokozottan affektált területeket.
A nyári időszakban pedig az autó elejére kell gyakrabban ránézned, ugyanis a bogarak egyáltalán nincsenek jó hatással a bevonatra! Különösen, ha rajta hagyod a felületen és nem szeded le őket időben! Itt érdemes gondosan mindig áttörölni az autó elejét és a lámpákat valamilyen sealanttel, ami fokozza a felület csúszósságát és hidrofóbitását!

Garanciát kapok/kaptam a termékre, ez mire vonatkozik és hogyan tudom érvényesíteni?

Erre a kérdésre talán a legnehezebb választ adni. Minden gyártó garanciális feltétele különbözik, így nincsenek egységes szabályok. A legjobbat akkor teheted, ha attól kérsz információt, aki az autódat csinálja. Ő ismeri az adott terméket és átfogó képet fog neked adni a garancia menetéről és egyéb tudnivalókról.

Én nagyon szkeptikus vagyok a garanciával kapcsolatban, sajnos a gyártók kicsit kényszerűségből ugrottak bele a dologba. Véleményem szerint nem sok mindent tudsz tenni ha a bevonat karcos lesz netalán sérül, pusztán az intallátor jófejségében bízhatsz és a megértő hozzáállásában.
Nagyon nehéz bizonyítani a bevonat sérülését, ha már elhoztad az autót és könnyű kibújni a garancia vállalás felelőssége alól is. Kicsit feleslegesnek tartom az egész dolgot, inkább tűnik egy jó reklámfogásnak, amit a legtöbb gyártó elkezdett bátran használni, a piaci trendeket követve.
Nyilván a drágább, exkluzívabb termékeket el kellett valahogy szeparálni, a szabad piacon is kapható termékektől és ez egy plusz dolog, amit a pénzedért cserébe kapsz.

Milyen eszközöket használjak az autómon a tisztításhoz?

Ha az ember egy gyártó termékét választja az autójára, magától a gyártótól is kaphat konkrét tippeket és praktikákat a bevonat ápolását illetően! Ezenkívül, aki a bevonatot az autóra felviszi, általában ismeri az adott terméket és érdemes vele konzultálni a szükséges lépésekről, kötelezően betartandó dolgokról.

Ha egy adott gyártónak a terméke kerül az autódra, a legjobb a bevonatnak, ha a gyártó palettájáról választasz az ápoláshoz is termékeket, ugyanis legtöbbször a gyártó termékpalettája egymásra épül, a termékek szimbiózisban működnek egymással, tehát lényegében nem ronthatsz el semmit és biztos lehetsz a jó végeredményben.
Azonban a fenti állítás nem kőbe vésett igazmondás, így ettől bátran el lehet térni, ha számodra más gyártó cucca szimpatikusabb, vagy akár már régóta azt használod!

Ha egy ilyen drága terméket tervezel installáltatni az autódra vagy már meg is kapta ezt a védelmet, mindenképpen érdemes felkészülni az ápolásához szükséges termékekkel.
A legfontosabb eszközök és anyagok, amelyekre szükséged lesz:

 • jó minőségű ph! semleges autósampon vagy reaktiváló autósampon
 • jó minőségű mosókesztyű
 • mélytisztításhoz szükséges dekontamináló anyagok (pl: TRIX, IRONX,TARX)
 • a felület utólagos ápolásához szükséges sealant vagy Gyorsfény (Reload és hasonló termékek)
 • a felület megfelelő szárításához szükséges kendők
 • jó minőségű mikroszálas kendők

Igen, jól olvastad, egy ilyen drága termék után mindenképpen érdemes ezeket a kiegészítőket beszerezned, ha teljes potenciáljában élvezni akarod a bevonat hatásait, hosszútávon!

Amennyiben nem magadnak tisztítod az autódat, hanem autómosóba hordod, mindenképpen érdemes egy jó minőségű sealantet és mikroszálas kendőket beszerezned a folyamatos ápolásra.
Ezzel a két eszközzel te is át tudod törölni az autódat a mosás után és kicsit többet tudsz tenni a bevonatért, mint egy egyszerű mosás. De mindenképpen jó minőségű és neves autómosót válassz, hogy a bevonat karcmentes és újszerű maradjon. Egy gyenge és trehány mosás és vége a drága kerámia bevonatnak!

Illetve még itt felhívnám a figyelmedet arra, hogy érdemes kikérdezni az autómosóban dolgozókat, az általuk használt termékek minőségét illetően, valamint az alkalmazott mosási technológiát tekintve is.
Erre mindenképpen nagyon figyelj oda, nehogy kellemetlen élmény érjen és a drága kerámia bevonatot egy nem szakavatott mosóban egyszerűen összerondítsák!

Szuper megoldás lehet az is ha olyan sampont használsz az autóhoz, ami a bevonat hidrofóbitását javítja, így minden mosásnál ápolod a felületet, gyakorlatilag kíméled és utóápolod a felületet!

Milyen időközönként szükséges komolyabb tisztítás a bevonatnak?

A bevonaton az idő előrehaladtával egyre több szennyeződés tapad meg, folyamatosan érik a környezet káros hatásai az anyagot, így a komolyabb tisztítás 3-5 havonta mindenképpen esedékes!
Ez lényegében egy alapos tisztítási folyamat, amely közben a felületbe tapadt rozsdát és kátrányt és vízkövet eltávolítod a felületről. Erre azért van szükség, mivel ezek a káros elemek, csökkentik a bevonat hatását, fényét, funkcióját.

Az alaposabb mélytisztítás gyakorisága nagyban függ, hogy mennyit használod az autódat, hol parkolsz vele..
Ezen tények függvényében tartsd be a mélytisztítás lépéseit, hogy a legjobbat tedd a bevonattal!

Milyen kiegészítőkre lesz szükséged ebben a stádiumban?

 • dekontamináló anyagok (Carpro Trix, Ironx, Tarx vagy más gyártó hasonló terméke)

Ezen anyagok a legjobb hatást akkor fejtik ki, ha viszonylag száraz felületen használod őket, így érdemes a szárítás utáni, tiszta felületre fújni az anyagot!

Arra azonban figyelni kell, hogy a legtöbb hagyományos autókozmetika nem ismeri ezen dekontaminálási folyamatokat és professzionális anyagokat, így itt is érdemes magunkra bízni ezen lépéseket.

Ha saját magad mosod az autódat, érdemes a legjobb minőségű vízet használni, mivel a bevonatok érzékenyek a vízkőre. Érdemes kicsit utána olvasni az alapos és kíméletes mosási folyamatnak, hogy minden a legnagyobb rendben legyen!

Milyen folyamattal tarthatom a legtisztábban a bevonatot?

A rendszeres és alapos tisztítást meghálálja az autód és a felület! Én általában 2-3 hetenkénti teljes tisztítást szoktam javasolni, de valakit hamarabb zavar a koszos autója látványa, úgyhogy tuti tanács soha nem fog születni, ami mindenki számára megfelelő.
Fordíts kellő figyelmet az autó elejére nyáron, mivel ilyenkor a bogarak könnyen maradandó károkat tudnak okozni a kerámia bevonatban, ha nincs időben eltávolítva a felületről a bogár tetem. Egyszerűen belesül a felületbe és később már kapargatással sem lehet eltávolítani!
Ha viszonylag tiszta az autó és nem szeretnél teljes mosást végezni a felületen, érdemes lehet egy öblítés nélküli mosási verzióban is elgondolkoznod!
Ebben az esetben nincs túl sok szennyeződés a felületen, így viszonylag kicsi az esélye, hogy összekarcolod a felületet!

Mindenképpen egy alapos tisztítást javaslok számodra, a bevonat tisztán tartása érdekében.

Tehát a mosási folyamat a következő lépésekből álljon:

 • felnik tisztítása
 • bogarak leoldása és fellazítása enyhe bogároldó szerrel vagy általános tisztítószerrel
 • autó teljes öblítése majd habsamponnal való beáztatása, majd leöblítése
 • teljes kézi mosás jó minőségű pH! semleges samponnal és mosókesztyűvel, lehetőleg 2 vödrös technikával
 • öblítés majd az autó megszárítása szárító kendővel és levegővel
 • az autó áttörlése sealantel vagy quick detailerrel (gyorsfény)

Ezt a folyamot nem muszáj teljes mértékben betartanod, egyfajta instrukcióként szolgál számodra.
Ebbe a folyamatba implementálhatod a 3-4 havonta esedékes dekontaminálási folyamatot, amit az autó megszárított állapotában végezhetsz el, a CarPro Trix-el vagy egyéb más gyártó, hasonló termékével! Ezt a folyamatot mindenképpen egy alapos öblítés kövesse!

Mi a legfontosabb tanács, amit adhatnál az autótisztításhoz és a bevonat ápolásához?

A legfontosabb tanácsok, amit számodra adhatok a következőek:

Mindig töröld át valamilyen gyorsfénnyel az autódat, a szárításkor vagy utána! Talán ezzel teszel a legjobbat a bevonattal és az autóddal, mivel nem hagysz esélyt a vízkő kialakulásának, valamint eltávolítasz minden káros anyagot a felületről. Ezzel már elég nagy lépést tettél, egy szép, hosszútávon is fényes autó felé. A folyamat alatt mindig használj tiszta mikroszálas kendőket, amit előzőleg jól nézz át, hogy a szálai közé nem került-e bármilyen kavics vagy bármilyen más éles tárgy. Ezzel visszafordíthatatlan károkat okozhatsz a felületen és könnyen összekarcolhatod a bevonatot is!

A másik nagyon fontos dolog, amit tanácsolhatok számodra, hogy szárazon soha ne érj hozzá a fényezéshez, mivel ilyenkor könnyen kárt okozhatsz a bevonatban is és nem lesz szép a végeredmény. Tehát bármi rácseppen vagy rákerül a fényezésre, jól nedvesíts be a felületet, akár a gyorsfénnyel és óvatosan töröld le a fényezésről!
Fentebb már említettem, hogy a profi minőségű termékek hozzájárulnak, hogy autód tényleg jól nézzen ki, a bevonat sokáig tartson és ne okozzon csalódást!

És egy javaslat, mint inkább egy tanács, hogy nagyon alaposan mérlegelj, hogy tényleg szükséged van-e a kerámia bevonatos autóra! Sokan a nélkül ugranak bele a dologba, hogy kellően utánajárnának az utóápolás fontosságának és a végén csalódottak lesznek, mert a bevonat nem teljesíti az általuk támasztott kritériumokat!
A profi járműápolás filozófiája itt is érvényes, miszerint ha profi kinézetű autót akarsz, akkor profin is kell hozzáállnod a saját autódhoz!
Ezt jó ha tudod és mérlegelsz, mielőtt a kerámia vonatra felugrasz!:)

Sajnos bármennyire kecsegtető a jól csengő reklámszöveg és a neten található csodás képek tömkelege, gyakran marad ki a tényleges igazság a bevonatokat illetően. Mindenki próbálja kicsit ferdíteni a dolgokat, a gyártók egymást túllicitálva igérgetnek, sajnos a piacgazdaságnak megvan ez a hátránya.
Ennek te, mint végfelhasználó annyira nem örülhetsz, mivel nehéz az igazságot kibogarászni a zavarosban de egy kis utánajárással te is pontot tehetsz a fejedben kialakult kérdő mondatok végére.
Mielőtt döntenél, jól olvass utána a dolognak és mérlegelj, hogy előnyös lesz-e neked a kerámia bevonatos történet vagy pedig nem fog annyi pluszt nyújtani, hogy megérje az anyagi áldozatot.
Ez egy hosszútávú befektetés is lehet, ha tényleg igényes és gondos tulajdonos vagy de ha nem vagy autófanatikus és nagyon elfoglalt életet élsz, amiben az autó az utolsó a sorrendben, nem biztos, hogy meg akarnálak győzni a bevonat használatáról.
Ha viszont egy fokkal is gondosabb tulajdonos vagy az átlag autósnál, akkor mindenképpen sok előnyt élvezhetsz majd a bevonat használatával, megkönnyítve az autód ápolását és használatát.
Tehát a bevonat nagyon jó dolog, ha tisztában vagy a képességeivel és nem támasztasz vele szemben földöntúli elvárásokat.
Kicsit olyan ez mint az autószervíz, nézd meg jól, hogy hova viszed el az autódat és jól nézd meg a gyártó referenciáit és nemzetközi reputációját.
Ha már a fejedben megszületett a döntés és úgy érzed, hogy jól döntesz ha a kerámia bevonatot választot, akkor nincs más hátra, mint előre, tessék élvezni a bevonat nyújtotta előnyöket!
Jó autóápolást és sok balesetmentes kilómétert kívánva,

Fedorkó Bence

Feliratkozás

Add meg az adataid és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérlek, ha tetszett a cikk, oszd meg a közösségi médiában, hogy minél több emberhez eljuthasson a hasznos információt!

Köszönöm!