Az már nagyjából mindenki tudja, aki komolyabban foglalkozik saját autójával, hogy nem könnyű dolog teljesen makulátlan állapotban tartani, bármennyire is féltve őrzöd autódat! Sokszor időt és pénzt nem kímélve próbálgatod a legjobb mosókat és végül az eredménytől mégis csalódott leszel. Az autótisztítás és mosás nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy sokan hiszik, rengeteg tényezőtől és eszköztől függ az elérhető végeredmény!
Hazánkban elég sokat fejlődött az iparág az elmúlt időben de még mindig alaposan le vagyunk maradva, hiányzik egy kicsit az autógondozás kultúrája!
Azt azonban el kell árulnom, hogy teljesen karcmentes és sérülés mentes ápolásról nem beszélhetünk, ugyanis minden karcol valójában, a kérdés, hogy milyen mértékben?!
Egyszerűen, ha hozzáérsz autódhoz, az is karcol igazából, az más kérdés, hogy azonnal nem látod és nem tapasztalod!
A mostani cikkben megpróbálom a legfontosabb dolgot kiemelni, ami hozzájárulhat, ahhoz, hogy hosszútávon is gyönyörű eredménnyel, szinte karcmentesen gondozd kedvencedet!
A cikkben felsorolt kiegészítők használata a legjobb megoldás, hogy elkerüld a karcolások kialakulását és megőrizd autód zseniális fényét!

Mi okozza a karcok kialakulását?

Autód folyamatosan ki van téve a megpróbáltatásoknak, így akarva-akaratlanul a karcok ki fognak alakulni de nem mindegy hogy, milyen mértékben! Aki vigyáz az autójára és minőségi helyre hordja tisztítani vagy saját magának gondozza, szinte karcmentesen tudja tartani kedvencét. Azonban még mindig ott van az a tényező, hogy mások nem vigyáznak és figyelmetlenül neki tolatnak, megkarcolják véletlenül, egyéb kivédhetetlen sérülések keletkeznek az autó külsejét. Sajnos mindenre nem lehet felkészülni, sokszor védtelenül állhatsz csak már a végeredmény előtt.

Az általános karcosodásért a legtöbb esetben a rossz mosási technika a felelős, egyben a nem megfelelő gondoskodás. Azt tudom mondani, hogy megfelelő technikával meg lehetne ezt előzni, ha jobban figyelsz a saját értékedre és fontos számodra a saját autód kinézete.
A leginkább fényezés gyilkos technika, az autó nem megfelelő megszárítása. Talán ez okozza a mosási karcok 80%-át. A viszonylag tisztának hitt autónak a nagyszerű Viledával való áttörlése rengeteg karcot okoz, mivel apró porszemcsék és kosz marad a felületen, amit szépen beledörzsölsz a felületre és a karcok már meg is jelentek a felületen.

A vileda nem képes nedvességet felszívni, semmi köze az autóápoláshoz. Csak ront, minthogy használna.
Sok technikával össze lehet cseszni egy fényezést, ilyen például a vízlehúzó pengével való autószárítás. Alapjában véve a penge nem karcolna de ha alákerül bármilyen apró por, szennyeződés, végighasítod vele a felületet és rendkívül mély barázdákat tudsz belefesteni a drága autód fényezésébe.
Ugyan ilyen fényezés roncsoló dolog a gép autómosó, ami rendkívül gyors de iszonyatos károkat tud okozni, amit sok idő kijavítani.

A koszos, több 1000 autón előzőleg már használódott kefe vagy bármilyen hasonló mosó berendezés a koszt szépen végigsimitja az autódon és kész a baj. Főleg a japán autók fényezése nem tolerálja az ilyen fajta gondozást (roncsolást?), mivel rendkívül puha fényezésük van és könnyen sérül.
Tehát kijelenthető, hogy a gyors technikák általában gyenge végeredményekhez vezetnek, hosszútávon. Nem azt mondom, hogy 1-2szer nem fér bele, ha nincs időd de nem érdemes rászokni.

A karcok kialakulásához kapcsolódik, ha autódon semmilyen védelem nincsen, ami kicsit is segítse elkerülni a roncsolódást. Bármilyen wax vagy lakk ápolószer hozzájárul a könnyű autószárításhoz, tisztításhoz, egyben kevesebb kosz marad a felületen az öblítés után, így kevesebb az esély a károkozásra!

Miért nem jó, ha olcsó autómosóba hordod autódat?

Ha autómosóba hordod az autódat, kevés az esély rá, hogy megfelelő módon ápolják!
KIVÉVE a neves, jó minőségű helyeket, ahol precíz munkát végeznek. Ezek általában nem a legolcsóbbak de minőséget kapsz a pénzedért cserébe!
A legtöbb olcsó helyen, nem megfelelő kiegészítőket, technikát és eszközöket használnak az autómosás során. Mi több, gyors munkát végeznek, mivel ki van számolva egy autóra nagyjából mennyi idő juthat. Sajnos a pontos, precíz munka nem 10 perc.
Hidd el, ha ezeken a helyeken nem a legolcsóbb dolgokat használnák, biztos, hogy nem 1200 Ft.- lenne egy autómosás. Gondold csak el, mit kapsz a mai világban 1200 Ft.-ért!?
Elárum, nagyjából semmilyen normális szolgáltatást…De szerintem a szíved mélyén ezt te is tudod. Megéri az olcsó helyeket választani? Nem hiszem….

A mezei autókozmetikák nincsenek felkészülve technikailag a kimélő tisztításra, a mennyiségre mennek és ebből csinálnak profitot. Ha igényes autótulajdonos vagy érdemesebb váltanod minőségibb helyekre vagy pedig rászánnod az időt és energiát és magadnak ápolni saját autódat.

Mi a fényezés egyik legnagyobb ellensége?

A emberiség legnagyobb ellensége általában az aktuális (kedvenc?) miniszterelnök de autód fényezésére szerencsére nincs hatással, maximum a pénztárcádra!
A fényezést könnyedén be lehet mattítani a nem megfelelő ápolással és gondozással. Idővel teljesen fakóvá válik, ha nincsen időközönként normálisan ápolva.
A legtöbben nem tudják de az egyik legnagyobb gond a fényezésre nézve az erős vízkő kialakulása. Erre nagyon fontos figyelni, mivel nem könnyű eltávolítani, ha erősen belemar a felületbe a vízkő.
Érdemes az autót lehűlt állapotban tisztítani, így a forró felületen sokkal kevesebb az esélye a vízkő kialakulásának!

A felhevült karosszérián sokkal gyorsabban párolog a nedvesség, kioldódnak a vízben lévő szennyeződések, kalcium, só, egyéb összetevők és csúnya foltot hoznak létre szegény autódon.
A nem megfelelő minőségű víz is könnyen hozzájárul ehhez a folyamathoz, a kemény víz nem a legmegfelelőbb az autód tisztításához, így ha teheted érdemes lágyított vagy szűrt vizet használni. Sok önkiszolgáló autómosóban szabályosan szűrik a vizet, azonban vannak helyek, ahol visszaforgatják az elfolyó vizet és gyakran nincs szabályosan megszűrve.
Érdemes az autó leöblítése után közvetlenül megszárítani az autód, minimális esélyt hagyva a vízkő kialakulásának a felületeken.
Tehát ismét elmondhatjuk, hogy érdemes beszerezni néhány kelléket, ha magadnak tisztítod az autódat. Ha nem, akkor normális helyet válassz, ahol biztos vagy benne, hogy minőségi anyagokkal és precíz technikával dolgoznak.

 

Hogy ápold a kedvencedet hétről-hétre?

Hidd el, engem nagy örömmel töltene el, ha egyel több, szép autót látnék az utakon, amire vigyázva van és nagyszerűen csillog. Szerintem neked is kielégülést okoz saját autód, ha mindig mosolyogva nézel rá, olyan gyönyörű!
Most felfedem előtted a nagy titkot és elárulom, hogy mit használj, hogy elkerüld az autódon a mosási karcok kialakulását!
A legfontosabb kiegészítők, amire szükséged lesz: kifejezetten autószárításhoz való szárító kendő, gyorsviasz vagy szintetikus gyorsfény, illetve mikroszálas kendők.
Ezzel a 3 kiegészítővel rengeteget tehetsz azért, hogy az autód ne legyen karcok, ne legyen vízköves és mindig szuperül ragyogjon!

Az autómosás utáni leöblítést követően érdemes a felületeket kíméletesen megszárítani az autószárító törölközővel, a legtöbb vizet felitatni, eltávolítani. Ilyenkor fújhatsz a gyorsfényből vagy waxból a kendőre és azzal is megszáríthatod az autót.
Ez egyfajta vékony közeget alkot a kendő és a felület között, lubrikációt létrehozva, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy szárazon töröld át a felületet!
A gyorsviasz vagy gyorsfényt használhatod az autó óvatos megszárítása után is, a felületre fújva, majd az anyagot a mikroszálas kendővel eloszlatva. Ez segít eltávolítani mindenféle mosás alatt kiváló anyagot, ápolva a fényezést, szebb fényt adva neki és védelmet is egyben.

Ez rendkívül fontos minden autómosáskor beiktatni, függetlenül attól, hogy van-e védelem az autódon vagy nincs.
Ha a mosás és szárítás után maradt bármilyen kosz a felületen, nem szárazon fogod törölgetni az autódat, hanem egy hatékony réteget viszel a felületre, amilyen segít elkerülni a károkozást. Ugyanis minél apróbb egy porszemcse, annál keményebb, több karcot okoz.

Melyek a legjobb termékek, amit használhatsz autódra?

Már az elején el kell keserítselek, nincs olyan, hogy legjobb termék! Mindenkinek más az ízlése, más a technikája és más preferenciák alapján vásárol.
Válaszd ki a neked leginkább rokonszenves gyártó termékeit és használd azt kedved szerint.
A prémium gyártók katalógusa megfelelő anyagokat kinál, neked kell eldöntened, hogy milyen összeget szánsz a dologra, milyen anyagok közül választasz.
Ha egyszerű laikus vagy a témát illetően, érdemes szakember véleményét kikérni a választás előtt.
A nagy gyártók széles termék palettável rendelkeznek, minden folyamathoz kinálnak legalább egy terméket. Érdemes alaposan szétnézned és szimpátia alapján döntened.

Ha kerámia bevonatos autód van, milyen terméket használj?

Ha már rendelkezel kerámia védelemmel autódon, akkor mindenképpen gondoskodj a fentebb említett kiegészítők beszerzésére!
Aki előzőleg az anyagot felvitte az autódra, biztosan megfelelő tanácsokkal ellát, de az itt leírtakat érdemes betartanod.

Amelyik gyártó terméke az autódon van, attól is beszerezheted a kiegészítőket, alapvetően minden gyártó terméke összhangban van egymással, így ha Carpro-s kerámia bevonat van autódon, akkor érdemes a Carpro vonalon elindulnod, ha Nanolexes akkor érdemes azt a vonalat és termékeket használnod.
A gyártók termékei ugyanis egymásra épülnek legtöbbször.
Ezt azonban nem kell aranyköpésnek venned, nyugodtan el lehet térni ettől, ha megtetszik egy adott termék, használhatod azt.
Viszont egy fontos dolgot mindig tarts be, ha kerámia bevonatos autód van.

fenyezes_karceltavolito_kezeles_ujfeny

Ne használj olyan terméket, amely wax tartalommal rendelkezik, ugyanis elfeded egy olajos réteggel a drága kerámiát, ami így nem tudja nyújtani mindazt, amire kitalálták!
Úgymond elfeded egy gyengébb anyaggal, a kerámia réteg szuper víztasztító képességét.
Mindenképpen valamilyen szintetikus sealantet vagy gyorsfényt használj, ezzel pótolod a bevonat csökkenő hidrofobitását, valamint megfelelően ápolod az adott bevonatot!
Elmondható, hogy a kerámia védelemmel ellátott autó, elég érzékeny a vízkőre, mivel ha ez bekövetkezik és az erős vízkő kialakul, le kell szedni a felületről az anyagot, ami nem mindig megy könnyedén..Ezt érdemes megjegyezni és szakszerűen ápolni a kerámia bevonatos autókat is!

Most már te is tudod, mi a legfontosabb 3 dolog, hogy megelőzhesd a karcolások kialakulását autódon, így ezentúl te is alkalmazhatod a cikkben leírt technikákat!
Érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, ha tényleg hosszútávú terveid vannak autóddal.
Ha figyelsz a fentebb említett lépésekre, garantálom, hogy te is elégedett leszel a jövőben az autódon látható pozitív változástól! Ehhez nyilván anyagi és időbeli áldozatokat kell hoznod de a legtöbb dolog már csak így működik, az élet minden területén.
Kicsit másképpen kell hozzáállnod az autód tisztántartásához, nem veheted félvállról és nem hanyagolhatod el, ha szép végeredményt szeretnél mindig viszontlátni autódon.
Iktass be 2-3 hetente egy alapos tisztítást és téli időszakban, valamint a nyári időszakban különösen figyelj oda a rendszeres és kímélő tisztításra, így autót meg fogja hálálni a törődést!

Feliratkozás

Add meg az adataid és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérlek, ha tetszett a cikk, oszd meg a közösségi médiában, hogy minél több emberhez eljuthasson a hasznos információt!

Köszönöm!