Nyári időszak? Így távolítsd el a bogarakat autódról!

Hagyj fel az örökös küzdelemmel a bogármaradványokkal szemben!

CarPro

A nyár közeledtével az egyik legfelkapottabb téma az autón lévő bogármaradványok eltávolítása. Ki ne ismerné a bogarakkal teli első lökhárító látványát?

 A nyári időszakban ezzel a jelenséggel találkozik a legtöbb autós, akárcsak te. A bogarak leszedése az fényezésről az egyik legutálatosabb dolog, mégis ez az egyik legkártékonyabb probléma, ami ezen időszak alatt a kocsidat érheti. Egy pillanat alatt tönkre teheted autód fényezését, ha nem a megfelelő módszerrel közelíted meg a látványt.

Ha egy hosszabb út után nem szeded le kellő óvatossággal a bogarakat az autódról, akkor egy nyár alatt rengeteget romolhat kocsid állapota. Gondolom te is észrevetted már, ha a bogarak sokáig a fényezésen maradnak, akkor azokat később nagy szenvedések árán vagy sehogy sem lehet leszedni.

“Szóval, ez egy olyan téma, amely kellő figyelmet kíván részedről és a nyári időszakban nem veheted fél vállról a bogarak eltávolításának kérdéskörét”

Ha eddig különösebben nem foglalkoztatott a téma, itt az ideje egy kicsit tudatosabbnak lenned, ha hosszú távon szeretnéd a szép, sérülésmentes autódat élvezni.

De a rövid bevezető után kezdjünk is bele a legfontosabb kérdések vizsgálatába.

Szóval milyen kárt tehetnek a bogarak a fényezésben?

Szerintem azt te is tudod, hogy a bogarak rengeteg savat, kémiai anyagokat tartalmaznak. Ezt mondanom sem kell, nincsenek túl jó hatással a fényezésre. A bogár maradványok erősen maró hatásúak, így ha az autódon maradnak huzamosabb ideig, könnyen megmarhatják a fényezést.

A károkozás mértéke gyakran attól függ, hogy milyen sokáig hagyod rajta a tetemeket autód külsején.
Ha nyári időszak van és sokat mész az autóval, könnyen összejöhet egy nagyobb bogár mennyiség. Ez gyakorlatilag meglátszik az első lökhárítókon, fényszórókon, üvegeken, szélvédőn.

Érdemes ezért erre a problémára különösen odafigyelned, ha nem akarod, hogy később csak fejvakarás maradjon, mint megoldás. Ha időben leszeded a maradványokat, a káros anyagoknak nem lesz idejük összemarni a fényezést.

Távolítsd el időben a maradványokat!

Ezért ha teheted, egy hosszabb út után, érdemes azonnal kezelned a problémát. Már az is sokat segít, ha egy alapos, nagy nyomású mosással leszeded a bogarak nagy részét. Ilyenkor még könnyen eltávolíthatóak a bogárkák, mert frissek, nem tapadtak annyira bele a felületbe. 

Azonban ha csak ezt a megoldást választod, nem előzöd meg 100%-osan a problémát. A nagyobb bogarak szétfröccsennek a fényezésen és elég nagy nyomot hagynak maguk után. Ezeknek az állatoknak a testnedvei szétkenődnek az autón és egyfajta ragacsként viselkednek. Tehát ezeket sokszor nehezebb eltávolítani, nem feltétlenül lesz elég egy jó alapos magasnyomású mosás.

De olyan helyzet is biztos előfordult már veled, hogy nem volt lehetőséged és időd autómosó után kutatni.

Ilyen szituációban, azt tanácsolom, hogy a bogaras részeket próbáld meg bogároldóval feloldani, majd egy kendővel, enyhe törlő mozdulattal leszedni a fényezésről.  Ha semmilyen anyag nincs nálad, akkor egy nedved papírzsebkendővel is próbálkozhatsz. Áztasd be a bogarakat, hagyd rajtuk a zsebkendőt, majd pár perc múlva töröld le őket.

Minél hamarabb kezelésbe veszed az érintett területeket, annál könnyebb dolgod lesz.

Hogyan tudom leszedni a bogarakat?

Ez sok mindentől függ.  Milyen régóta vannak rajta a bogarak az autódon?

Ha frissek a maradványok, akkor egy alapos öblítés már rengeteget segíthet, a bogarak nagy részét eltávolíthatod vele. Érdemes ilyen esetben arról is gondoskodnod, hogy plusz védelmet adj a felületnek, így a következő mosásig jobban védve lesz a fényezés és a bogarak sem tapadnak meg olyan könnyen.

Könnyebb helyzetben vagy, ha rendszeresen ápolod autód és minden tisztításnál lekezeled valamilyen waxxal, sealanttel. Természetesen ez az előny most visszaköszön, nem lesz sok problémád a bogarak eltávolításával.

Ne hagyd beleégni a fényezésbe a bogarakat!


Ha lazább vagy és nem veszed a témát olyan véresen komolyan, akkor a pár napos/hetes bogarakkal bizony lesz dolgod. Ilyenkor már azért jól beletapadnak a felületbe. Ha sok időt hagyod rajta őket a fényezésen, akkor könnyen belemarhatják magukat a lakkrétegbe. Ilyenkor látni fogod, hogy egy alapos mosás után, a bogarak testnedvei nem jönnek már le. Ebben az esetben megpróbálkozhatsz valamilyen erősebb anyaggal (mint például a CarPro MultiX) leszedni.
De teljes nyugalommal ajánlom a Bugout bogár eltávolítónkat is!

Ha nem jársz sikerrel, akkor érdemes egyre erősebb produktumokkal megközelítened a hibát. Először egy kis polír paszta és szivacs segítségével próbáld meg a felületet óvatosan dörzsölni, hátha a paszta koptató hatása leszedi a bogár maradványokat.

Ha ez sem segít, akkor mindenképpen megpróbálkoznék a gépi polírozással. Ez már egy erősebb fokozat, általában rengeteget javít a helyzeten.

Ha azonban így sem éred el a kellő hatást, akkor marad a csiszolás, amit, ha átlag felhasználó vagy, abszolút nem javaslok. Ez csak a végső lehetőség maradjon. Ha a problémával nem boldogulsz, érdemes egy szakműhelyt meglátogatnod.

Próbáld meg a fokozatosság elvét betartani és kezdetnek a legenyhébb módszert alkalmazd. Ha nem jutsz eredményre, akkor mozdulj el a durvább módszerek felé.

És mivel ápoljam a fényezést, miután leszedtem a bogarakat?

Mindig pótold a szükséges védelmed!

A bogarak eltávolítása után a legfontosabb feladatod, hogy plusz védelmet adj a fényezésnek. Ennek hatására, pótlod a leszedett védelmet, amit egy erősebb, bogáreltávolító szer okozott. Ha ilyen, eltávolító vegyszert használsz, akkor a folyamat után, mindenképpen marad valamilyen kémiai anyag a felületen. Ezt egy waxolással vagy spray viasszal mindenképpen leszedheted.

Nem elhanyagolható módon, a jövőbeli bogár leszedést is megkönnyíted. A wax vagy szintetikus védelem okán, kevésbé fognak megtapadni a bogarak, könnyebb lesz leszedni őket.

Ha kerámia bevonatos autód van, akkor mindenképpen egy kerámia barát anyagot javasolnék, úgymint a CarPro Elixirt. De akár a Reloadot is használhatod, ez a két anyag visszaadja a szükséges védelmet a felületnek és meghosszabbítja a bevonat élettartamát.

Ezeket bárhol, bármikor használhatod és az üvegeken is kitűnően alkalmazhatóak.

A fényszórókat se felejtsd el!

Nagyon fontos a fényszórók utólagos ápolása, mivel a műanyag felületet az erős savak könnyen kikezdhetik. Ezen a részen gyorsan romlásnak indulhat az állapot és mint tudjuk, a fényszórók helyzete nagyon fontos. Próbáld meg elkerülni, hogy a későbbiekben polírozni és csiszolni kelljen. A jó állapotú lámpatestek titka, hogy mindig fel kell rá vinni valamilyen védő bevonatot, hogy ne sárguljanak és jó állapotban maradjanak.

A fényszórók egyébként is rendkívüli módon ki vannak téve a káros anyagoknak, az erős napsütés és a bogarak maradványa könnyen kikezdi őket és hamar amortizálásnak indulnak!

Mit használjak a nehezen hozzáférhető helyekhez?

Általában a kihívás nem is a fényezés megtisztításában van, hanem a nehezen elérhető elemek, rések tisztításával. Van olyan helyzet, amikor a nagynyomású mosás nem szedi ki a résekből a bogártetemeket. Ilyen helyek még a lökhárítón található műanyag betétek is. Ezeknek a területeknek a tisztításához ecsetre vagy speciális kiegészítőre lesz szükséged.

Természetesen egy gyors állapot megőrző öblítés során téged sem fog érdekelni, hogy pár bogár a résekben ottmaradt. Nem is ezekről a szituációkról beszélek, hanem amikor egy alaposabb tisztításnak veted alá autódat.

Ilyenkor érdemes precízebbnek lenned és az ilyen helyekről is kiszedned a bogarak nyomait.

Ehhez szükséged lesz valamilyen ecsetre, némi bogár eltávolítóra vagy akár egy dedikált kesztyűre.

Először lazítsd fel vízzel a felületet. Majd fújd be bogároldóval az érintett részt, ahol pár perc elteltével az ecsettel is átmehetsz, segítve a bogarak eltávolítását. Ha a bogarak nagyon beragadtak a szűk résekbe, akkor egy fogpiszkálóval is megpróbálhatod kiszedni őket.

Ez után egy alapos öblítéssel simán kimoshatod a vegyszereket és a bogár maradványokat.

Ha habos előmosást használsz, az szuper dolog, nagyon jól fellazítja a rátapadt bogarakat

Mit csináljak, ha a bogarak beleégtek a fényezésbe?

Sokszor már nincs titkos recept a sokáig a felületen hagyott bogarak eltávolítására.

Itt egyszerűen már hiába próbálkozol a többszöri mosással és vegyszerekkel, a bogarak nyomai már beleégtek a fényezésbe.

Tarsd be a fokozatosság elvét!

Ilyenkor már csak a polírozás marad, mint megoldás. Első körben megpróbálkozhatsz a polír paszta és egy polírozó korong vagy mikroszálas kendő együttesével. Ezzel próbáld meg a maradványokat addig dörzsölni, amíg a nyomok el nem tűnnek. Ha többszöri próbálkozás sem hoz eredményt, akkor mindenképpen szükséged lesz egy polírozó gépre.

A géppel sokkal jobb eredményt kaphatsz, ha a megfelelő korongot és pasztát választod ki a feladatra. Polírozd az adott elemet addig, amíg a bogarak nyomai el nem tűnnek.

Végül a legrosszabb opciót is felvázolom számodra. Vannak olyan esetek, amikor már a polírozás sem segít. A bogarak testnedvei olyan erősen megmarták a fényezést, hogy már nem tudod kipolírozni sem. Vagy ami még előfordulhat, hogy a polírozás után a maradvány eltűnik de később viszont látod a körvonalát. Ez azért van, mert a lakkréteg a polírozás hatására megdagad és kinyílnak a pórusai, így a körvonal egy időre eltűnik. Azonban, ahogy a felület visszahűl, a hiba is láthatóvá válik.

Ha csiszolásra adod a fejed (amit egyébként nem javaslok hobbi felhasználóknak), érdemes kellő óvatossággal megkezdeni a folyamatot. Ha kézzel szeretnél, több helyen is csiszolni, akkor mindenképpen olyan megoldást javaslok, ami nem sima csiszoló papír. Válasz olyan csiszolási megoldást, ami szivacsos résszel van ellátva. Ezt azért tanácsolom, mert ha helyenként becsiszolod a bogármaradványok helyeit, egy sima papírral és blokkal kicsiszolod a texturát a fényezésből.

Utoljára hagyd a legdurvább módszert!

Ha sok helyen megcsiszoltad a fényezés, nagyon feltünő lesz, hogy pár helyen teljesen sima a lakkfelület, minden máshol pedig megmaradt a textúra, narancsosság.

Egyébként nem biztos, hogy csiszolással el tudod távolítani a bogármaradványokat, ilyen esetben már olyan mély rétegig átette magát a bogár testnedve, hogy nem érdemes szétcsiszolni a fényezést.

Itt is elővigyázatosságra intenélek, ha nem vagy biztos a dolgodban, ne ess neki ész nélkül a bogarakat kapargatni.

Sok helyen láthatod a bogár eltávolító szivacsot, mint megoldást. Ez a szivacs működhet, ha autód már régebbi és a lökhárító már nagyon kavicsos, az esztétikája már nem az igazi. Ebben az esetben bevetheted a bogáreltávolító szivacsot.

De óva intenélek a szép fényezésű autón való használattól.

A kerámia bevonat megoldás lehet a bogarakkal szemben?

Sokan még mindig abban a hiszemben vannak, hogy a kerámia bevonat a bogarak ellen is tökéletes megoldást nyújt. Azonban ez sem igaz.

Az biztos, hogy a kerámiázott részen a bogarak nehezebben tapadnak meg de ha sokáig rajta marad a bevonatolt felületen a bogár, simán áteszi a kerámia réteget. Ne felejtsük, ez 1-2 mikron vastag anyag.

A kerámia bevonat segít de nem véd meg!

 

Tehát, ha emiatt a tulajdonság miatt vinnéd kerámiáztatni az autót, el kell keserítselek. Nem fogja megelőzni a felületbe égett bogármaradványokat.

Természetesen sokat véd, de itt is érvényes, hogy helyén kell kezelni a dolgokat és nem szabad túlzott elvárásokat támasztani.

Egyébként is a kerámia bevonatot érdemes ápolni, hogy sokáig szép maradjon az autó és megőrizze víztaszító képességét.

Erre ismét a tökéletes anyag a CarPro Elixir. Használd ez a kerámiázott autón és sokáig élvezheted majd szép fényességét.

Mi a helyzet, ha fóliázott az autóm?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy fóliát tettél autódra, akkor a bogarak miatt nem kell aggódj. Vagyis de! Természetesen te is tudod, hogy a fólia azért került fel autódra, hogy az eredeti fényezést megőrizd és semmi ne tegyen kárt benne. A fólia ezt biztosítani is fogja, az más kérdés, hogy esztétikailag nem lesz már az anyag a toppon. Bizony, a fólián is meglátszódnak a bogármaradványok. A kezdeti időkben nem biztos, de a fóliázás után 1-1,5 évvel már közelről nem lesz tökéletes az esztétika.

Ha a fólia már nem csillog a régi fényében és akár a bogármaradványok is látszanak, óvatosan megpróbálkozhatsz a hajszárító használatával. Ha öngyógyuló anyag került az autódra, ez a módszer talán adhat még egy esélyt a fóliának. Hőre gyógyuló anyagokról van szó, tehát egy kis melegítés nem árthat a felületnek.

Ha szeretnéd a fóliát kicsit fényesíteni, akkor mindenképpen próbáld ki az Essence+ fényesítő pasztánkat, akár kézzel de géppel is nekieshetsz!

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, akkor érdemes a lökhárítót és lámpákat újra fóliáztatni. Ha nincs rá büdzséd, akkor marad a csúnya fólia látványa, szokj hozzá!

Azt tanácsolom, hogy a fóliázott elemeket is rendszeresen ápold, ugyanis ezek sem az örökkévalóságnak készültek. Főleg, ha sokat használod az autódat.

Érdemes rendszeresen tisztítani ezeket a részeket és a megfelelő kiegészítőkkel, waxokkal ápolni.

Felhívnám a figyelmed, hogy az erős sugarú mosással vigyázz a fóliázott autó esetében, nehogy az elemek szélénél felváljon az anyag. Könnyen túlzásba eshetsz a mosás során és akkor akár buborékok is keletkezhetnek. Tehát bemegy a víz a fólia alá és olyan lesz, mintha vízcseppes maradt volna az elem.

Mindenképpen óvatosan mosd az autódat, ha fóliázott, itt nagyon kell figyelj a kíméletes tisztításra!

Hogyan szedjem le az üvegekről a bogár maradványokat?

Az egyik legidegesítőbb dolog az autózás során, ha az ablakok koszosak, bogarasak. Ilyenkor azért nem olyan nagy élmény a vezetés. Gyakorlatilag egy nyári időszakban, egy hosszabb utazás során rengeteg bogár csapódik szét a szélvédőn, üvegeken.

Kerüld a kefét!

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy megállsz a benzinkúton és az ott található durva kefével és lehúzó pengével szeded le a maradványokat. Ez mindenképpen kerüld el, hacsak nem akarsz pár év alatt szuper karcos üvegeket.

Ehelyett mindenképpen azt ajánlanám, hogy sokkal finomabb módszerekkel közelíts.

Én az ablaktisztító és papír kendőt se favorizálom. Ha nem jönnek le könnyen a bogarak, akkor nagyon kell kaparni és törölgetni a felületet. A papír nem a legjobb kiegészítő, ha poros, bogaras a szélvédő.

A papírkendőt inkább használd arra, hogy az ablaktörlő lapátokat is megtisztítsd.

Áztasd be az üvegeket!

Az ablaktisztítás során inkább arra figyelj, hogy próbáld meg beáztatni a bogarakat az üvegeken és és kis ideig hagyd rajta a vegyszert/ablaktisztítót a felületen, hadd lazítsák fel a bogármaradványokat.

Erre a célra tökéletesen használhatod a CarPro Ech2o öblítés nélküli sampont/gyorsfényt, így üvegtisztításra a legjobb megoldás. Biztos vagyok benne, hogy nálad is sokkal jobban fog működni, mint a hagyományos módszerek.

Egy jó mikroszálas kendő ennél a területnél is elengedhetetlen lesz, a segítségével fogsz csak kristálytiszta, bogármentes eredményt kapni.

Érdemes az üvegtisztítást ebben a megközelítésben kezelned, a kívánt eredmény semmiképp nem marad majd el. 

Legjobb tanácsok, észrevételek a bogár elleni küzdelemben, amit adhatok

Soha nem engednélek el anélkül, hogy ne hangsúlyoznám ki a legfontosabb teendőket,  amiket érdemes betartanod a bogarakkal való küzdelmed során. Ha elolvastad a cikket, nagyjából képet kaptál a fontos tudnivalókról de az ismétlés soha nem ártott még meg senkinek! 

Íme tehát azok a gondolatok, amiket én a legfontosabbnak tartok megemlíteni:

 • sose hagyd az autón több napig a bogarak maradványait, mert beleégnek a fényezésbe
 • mindig a leggyengébb megközelítéssel kezd el eltávolítani a bogarakat
 • szerezz be a problémára bogáreltávolítót, általános célú tisztítót
 • ha hosszabb útra indulsz, mindig legyen a csomagtartóban mikroszálas kendő
 • mielőbb fizikai kontaktba kerülnél a bogaras részekkel, próbáld meg a felületen megtapadt maradványokat fellazítani
 • mindig lásd el megfelelő védelemmel a kezelt részeket, hogy pótold a fényezés ellenálló képességét
 • az üvegeken és a fényezésen is jól működik az öblítés nélküli autósampon vagy a gyorsfény
 • az autó fényszóróira különösen figyelj oda, hamar sárgulásnak indulhatnak
 • ha nem jönnek le a bogarak, ne a mosogatószivaccsal próbálkozz
 • fogadd el, hogy a lökhárítón keletkezhetnek hibák, sérülések, bármennyire is félted az autódat
 • ha van lehetőséged, használj habos előmosót a bogarak fellazításához

Ahogy közeledünk a nyárhoz, a bogarak egyre jobban támadják az autódat. Már most, ha megnézed egy hosszabb út után az kocsid elejét, biztos vagyok benne, hogy látod magad előtt a hosszas küzdelmet ellenük.

Pedig ha okosan, jól felkészülve állsz neki az eltávolításuknak, akkor semmilyen meglepetés sem érhet.

Itt is érvényes, mint amit már rengeteg helyen és felületen kihangsúlyoztunk, a megoldás a rendszeres ápolásban és a megelőzésben van. Ha odafigyelsz az autódra és alkalomadtán gondolsz arra, hogy bármilyen konzerváló anyaggal, plusz ellenálló képességgel felruházd, mindenképpen könnyebb dolgod lesz.
Szerezd be tehát a szükséges kiegészítőket vagy használd a most is rendelkezésedre álló eszközöket.

A lényeg, hogy legyél tudatos és igényes, megfontolt autós.

Ha betartod a cikkben említett eszmefuttatásokat, akkor úgy gondolom, autód abszolút a maximumot fogja hozni, a nyári időszámítás alatt is!

Köszönöm, hogy velem voltál eddig és elolvastad kreálmányom!