Mindenki ismeri a #használtautó vásárlás maceráit. Heteket töltesz a monitor előtt a megfelelő típus és márka leszűkítésével. Próbálsz tájékozódni a piacon elérhető modellekről. Egyáltalán valami kapaszkodót keresel, hogy merre induljál. Figyelembe veszed a pénztárcádat, mérlegelsz, hogy mire is használnád. Egyszerűen végtelennek tűnik a felhozatal, már azt se tudod igazából, hogy tényleg a vágyott autót szeretnéd-e.
Azt bizonyára tudod, hogy nem minden arany, ami fénylik, így próbálod kiszűrni azokat az opciókat, amik gyanúsnak tűnnek.
DE valljuk be őszintén: a #használtautó vásárlás hatalmas rizikó. A zavaros piacon próbálod megtalálni azt az egyet, amely évekig gondtalanul kiszolgál. Felkészítelek, nem lesz könnyű, de ezzel szerintem te is tisztában vagy.
A kilométer számlálóval való manipuláció a hazai piacon megszokott jelenség. Szerencsére egyre többen felismerik ezt és egyre inkább próbálják a csalókat, manipulációval élőket visszaszorítani. Talán ebből a szempontból Magyarországon kicsit le vagyunk maradva. De biztatóak a jelek, csak hazánkban lassabban haladnak a dolgok, a megfelelő irányba.
Ezért a saját kezedbe kell venned a saját sorsodat és döntésedet és alaposan körüljárni a használt autó vásárlás témáját.
Minden tudást, elővigyázatosságot magadhoz kell ragadj, hogy megfelelően, okosan, megfontoltan választhasd ki kedvencedet. Ami évekig jól kiszolgál. Kezdhetjük?

Mégis milyen autóra van ténylegesen szükséged?

Talán a legfontosabb dolog, mielőtt elindulnál, hogy mérlegeld és tisztázd le magadban, mire is van szükséged. Mindenkinek vannak olyan autós álmai, hogy M3-as Bmw-vel milyen király lenne krúzolni. De ha családod van, nem biztos, hogy otthon örülnének az effajta vágyaidnak.

Szépen sorban vedd végig a listát, hogy egyáltalán mire használnád az autód, milyen kritériumoknak kell megfeleljen. Itt fontos, hogy jól belődd az anyagi kereted. Ugyanis ha nagyon kiélezed a vételárat, nem marad pénz az esetleges javításokra, átvizsgálásra, szervizelésre, átírásra.
És itt rögtön megérkeztünk egy gyakran elkövetett hibához: Ne vegyél autót úgy, hogy nincs tartalékban az autó vételárának a 25%.-a. Véleményem szerint ez roppant módon fontos. Ez a tartalék akár kulcsfontosságú is lehet, hogyha probléma mentes autót szeretnél hosszú ideig.

Itt nagyon fontos eldöntened, hogy benzines vagy dízel modellt válassz. Ez kulcsfontosságú kérdés én úgy gondolom. Nagyon át kell gondolnod, hogy szükséged van-e a dízel modellre. Vagy neked a benzinest találták ki.

Röviden, tömören: Én nem ajánlom a dízel autót, ha nem jársz az autóval hosszabb távokra. Ha csak a munkába mész, néha el kell menned ide-oda, akkor felejtős a dízel.
Meg is mondom miért..A dízel autók szerviz költsége sokkal magasabb a benzines modellekhez képest, így ha kevés km-t teszel meg egy évben az autóval, még lehet hátrányban is leszel a szervízköltség miatt.

A benzines autó kissé többet fogyaszt, na de várjál. Sokkal kevesebb a szervizelése, mivel nincs annyi hibalehetőség mint a dízel társánál. Nincs porlasztócsúcs, kettőstömegű lendkerék, jobb esetben turbó, DPF szűrő. És a jóisten tudja még hány hibalehetőség.

Tehát leegyszerűsítem neked. Ha nem mész évente 50-60.000 km.-t az autóval, nincs létjogosultsága a dízelnek. Ez a saját véleményem. Lehet mások meggyőznek a dízel mellett, de légy nagyon óvatos és nagyon alaposan gondold át, milyen motorral veszed meg álmaid autóját.
A külföldről behozott autók 90%-a tekert km-órás példány, egy visszacsavart dízel autó akár időzített bomba is lehet. A dízel autót, ha nem megfelelő ütemben szervizelik, könnyen meglátszódnak rajta az idő kemény jelei.

Ha már megvan nagyjából a kiválasztott modell vagy modellek, próbáld meg a listát lecsökkenteni.
Ne ragaszkodj minden áron a képzeletedben lévő preferenciákhoz. Ahhoz, hogy jó autót találj le kell adni az elvárásaidból. Vagy a pénztárcádat kell felturbóznod.

Csekkold le mennyire messze van az adott autó, milyen hibái vannak, mik azok a területek, amire látszólag is költeni kell majd.
Esetleg, ha vannak olyan részek, amikhez nagyon ragaszkodsz, tovább tudod szűrni a listád.

Mindenképpen vedd számításba, ki fogja használni az autót, van-e család akit fuvarozni kell. Ennél a kérdésnél ezek a szempontok is számításba kell kerüljenek. Fontos, hogy ne csak a saját érdekeid és álmaid szerint dönts.

Ha bőrülést szeretnél mindenképpen, akkor a szövetbelsős modelleket azonnal kizárhatod.
Ha szükséges van az extrákra, de 20 autóból csak 12-ben található meg az adott feature, akkor szintén szűkíthetsz.
Vedd végig, mik a legeslegfontosabb kritériumokat és csak az ennek megfelelő autókra szűkítsd a listát.

Ha ki gyűjtötted a lehetséges autókat, ideje felvenned az eladóval a kapcsolatot.

Mi a legfontosabb egy használt autónál?

A legfontosabb aranyigazság: Ne a futott km-t nézd, hanem az állapotot. Ha jó autót szeretnél venni, akkor felejtsd el a km-óra számláló nézegetését. Ez csak egy szám, ami nincs összefüggésben az adott autó állapotával. Nyugodtan elfelejtheted. Takard le, ne nézd meg, a lényeg, hogy semmilyen relevanciája nincs az autó állapotára nézve.

Az itthoni piac tele van visszapörgetett, külföldről behozott példányokkal. Teljesen felesleges a számláló nézegetése.

Az egyik legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy a választott modellnek próbálj meg utána járni. Minden modellnek vannak típus hibái, amire már a vásárlás előtt érdemes lehet felkészülnöd. Itt számolhatsz azzal, hogy mire kell majd a jövőben több figyelmet fordítanod, hogy megkíméld magad egy oltári nagy kiadástól.

Vannak olyan motorok, amelyeknek tervezési hibái vannak, amit vásárlás után érdemes átnézetni, javíttatni. Gondolok itt bizonyos Vw motorokra, dízelekre, stb. De átalánosságban elmondható, hogy minden modellnek és a legtöbb motornak vannak gyerekbetegségei.

Ennek kiderítésére az internet nagy segítségedre szolgál, sok hasznos információt találhatsz egy fél óra böngészés végén is. Kutakodj kicsit, sok pénzt készülsz elkölteni, alaposan járj utána a dolgoknak!

Visszatérve a kilistázott autókhoz. Amikor felveszed az eladóval a kapcsolatot, legyél nagyon résen. A legjobb, ha magánszemélytől veszel autód, bár ez sem jelent biztosítékot.
A kereskedők által árult példányokkal nagyon kell vigyázni. Személy szerint az autókereskedőkről nagyon rossz véleményen vagyok. A legtöbbjük abból él, hogy rossz autókat adnak el, jóhiszemű embereknek. Persze ebben az esetben is vannak tisztességes nepperek, de a számuk elenyésző. Én azt mondom neked, ne kockáztass. Ha teheted.

Mit kérdezzek meg az eladótól?

Az eladótól mindenképpen kérdezd meg az alábbiakat a telefonban:

 • hány tulajdonosa volt az autónak
 • van bármiféle előéletet mutató dokumentum az autóról
 • mikor volt forgalomba helyezve a gépjármű
 • milyen sérülések, hibák vannak az autón (műszaki, karosszéria, belső tér,stb)
 • igazolható-e bármilyen dokumentummal a futásteljesítménye (azt mondtam ne nézd)
 • ha esetleg tetszik az autó, elviheted-e egy megfelelő szakemberhez átvizsgálásra
 • ki, mikor, hol szervizelte

Ezekből a kérdésekből kapsz egy támpontot az autóról. Ha az eladó nagyon összefüggéstelenül beszél, kezdj el gyanakodni. Aki jó autót árul, minden kérdésedre, érhető és pontos választ ad majd.

Ha annyira nem értesz az autókhoz, akkor érdemes megkérned egy ismerődet. Aki azért látott már autókat és tudja, hogy mit kell kérdezni. De azt is csinálhatod, hogy egy autószerelővel felhivatod azt a pár autót, amiket kilistáztál. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fog, maximum adsz neki 3 doboz sört. A sörre tapasztalataim szerint mindenki megenyhül.

Egy másik fontos eszköz, ami a segítségedre lehet, mint potenciális autóvásárló, az a Jármű Szolgáltatási Platform. Ez a weboldal 2019. januárjától érhető el. Ebben a rendszerben végre ingyenesen lekérhetőek a járműnek az adatai.
A belügyminisztérium volt olyan jófej és egyesítette a különféle gépjármű nyilvántartások adatait. Végre, ezt is megéltük..
Ebből a rendszerből megtudhatod:

 • mennyi az autó futásteljesítménye (volt-e visszatekerve)
 • a jármű baleseti előélete

Milyen adatok kérdezhetők le?

 • Származásellenőrzéssel és eredetiségvizsgálattal kapcsolatosak
 • Korábban rögzített kilométeróra állások
 • Műszaki állapotról tájékoztató adatok
 • Forgalomban tartás, illetve annak korlátozásáról információ
 • Jármű azonosító- és okmányadatok
 • 2019 utáni biztosítási és kártörténeti adatok

Ez végre segíthet valamennyire kiszűrni a gyanús, visszapörgetett órájú autókat.
Megnézheted, hogy mikor volt elsőnek forgalomba helyezve az autó. Így például, láthatod, hogy tavaly helyezték forgalomba, de 5 éves az autó, akkor külföldről származik. Sajnos, a külföldi nyilvántartásokkal nincs összekapcsolva az oldal.

Így a tavaly előtti előtörténetére nem látsz rá az autónak. Tehát nagyon benne van a pakliban, hogy külföldi autó, vissza volt tekerve a számláló, mielőtt magyarországon forgalomba helyezték volna.
Sima ügyfélkapun keresztül le tudod kérdezni az adatokat. Akár mobiltelefonon keresztül is.

 

Szóval ez egy király dolog lett. Segítenek a használtautó vásárlóknak is végre a tájékozódásban. Ezt a rendszert mindenképpen érdemes használnod. Ha felhívtad az eladót, kérdezd meg a rendszámot, hogy lekérdezhesd az előéletet.

A rendszerben a jármű rendszámát kell megadnod. Ez össze van kötve az alvázszámmal, így láthatod az autó előtörténetét. Ha magyarországi forgalomba helyezésű az adott gép, mákod van. Akár egy jó autót is kifoghatsz. De legyél akkor is nagyon elővigyázatos.

Azt azért meg kell jegyezzem, hogy a magyar piacos autó se garancia a jó vételre. Az autó állapota, pusztán a szervizelésen múlik. Egy autót ki lehet végezni 50e km alatt is. Tehát az alacsony és garantált futásteljesítmény sem garancia a sikerre.  Egy több 100.000-et futott autó is lehet jó, ha gondosan szervizelték és normális gazdája volt. Tehát mint látod, elég összetett a dolog.

Nem mindig jelent jót ha 1. tulajdonosa volt az autónak, keveset mutat az óra. Lehetséges, hogy olyan tulajdonosa volt, hogy a külsejét teljesen lepusztította. És ennek a javítása vagy helyrehozatala nagyon költséges lenne.

Tehát láthatod, az autóvásárlás rengeteg variációból áll, nincs tökéletes képlet a tökéletes választáshoz. Sajnos próbálkozni kell és ami a legfontosabb, türelem kell hozzá. Ajánlott nem kapkodnod, ne akarj 1 nap alatt autót venni!

Ki vizsgálja át alaposan a kinézett autót?

Elérkeztünk a téma forró pontjához. Megvan az a pár darab autó, amit felhívtál/felhivattál. Nagyjából rálátsz az autó történetére. Az eladó szimpatikus, nem beszél mellé.
Eldöntötted, hogy személyesen is megnéznéd a kiválasztott példányokat. De ez is igényel némi tervezést, előre szólok.

Ugyanis, ha az autó nem a lakóhelyed szerinti, akkor le kell utazzál megnézni. Nem tudom mennyire komolyak az autóvásárlási szándékaid. De ha nagyon, akkor mindenképpen keress helyben, profi autószerelő garázst. Érdemes az internet előtt eltölteni egy kis időt és felhívogatni a szervizeket. Megkérdezni, hogy elvállalják-e az autót, van-e szabad időpont. Ez a cég alaposan át tudja vizsgálni az autó műszaki állapotát.

De itt is legyél profi, olyan céget keress, aki komoly műhellyel rendelkezik és van szerelő aknája. Fontos, hogy az alvázat is alaposan át kell nézetned, hogy minden rendben van-e.
Itt érhetnek meglepetések a későbbiekben, ha most nem vizsgáltatod át az autó alját. Sok turpisságra fény derülhet egy ilyen alapos vizsgálat alkalmával.

Érdemes vinned magaddal olyan ismerőst, szakembert, aki ért az autókhoz. Ha laikus vagy, ne bízz a szerencsébe. Vigyél magaddal hozzá értő ismerőst, szerelőt. Figyelj, sok pénzt fogsz elkölteni. Én jót akarok neked, nem véletlenül írom le ezeket a tanácsokat. Rengeteg pénzt bukhatsz egy rossz autóvásárlás miatt. Ha okosan tervezel és okosan állsz hozzá a vásárláshoz, rengeteg fejfájástól kímélheted meg magad.

Mit nézzek meg a helyszínen?

Ha elutaztatok megtekinteni az autót, mindenképpen figyeljetek az alábbiakra.

 • milyen külső állapotban van az autó?
 • a karosszérián vannak-e rozsdásodásra utaló nyomok?
 • ha javítva volt az autó, mennyire van szakszerűen megcsinálva?
 • ha újrafényezett elemek vannak, hány darab és hogyan lett javítva?
 • próbaúton tapasztaltok-e bármilyen csörgést, futómű zajt?
 • tükrözi-e az autó állapota a futott kilómétert?
 • a belső tér állapota összhangba van-e a futott km-el?
 • mennyire van kicicomázva az autó? Van-e bármilyen furcsaság az autó körül?
 • rendben van-e az össze papírja-e az autónak?esetleg van-e szervízkönyv?

Sajnos, mint már említettem, a használt autó vásárlásnál nagyon résen kell lenned. Minden dokumentumnak győződj meg a valódiságáról. Simán lehet a mai világban szervízkönyvet is hamisítani. A magyar emberkék sajnos mindenre képesek, a pénztárcájuk érdekében. Képes egy szar autót is átadni neked, mindenféle rossz érzés nélkül. Kérlek, ne hagyd magad átverni, bármennyire is jónak tűnik az autó!

Ha ezeket a gyors kérdéseket felteszed, már sokkal többet tettél az átlagnál. Az ismerősöd biztosan tud neked segíteni, akár már a megtekintésnél is. Tudod, több szem többet lát.

Nah és akkor. Ha megfelelőnek találtátok a gépet és a tesztkör is rendben lezajlott, akkor lehet vinni az átnézetésre az autót.

Kérlek szépen, ne sajnálj  30-50.000 Ft.-ot egy komoly átvizsgálásra. Ha nem jó autót veszel meg, inged-gatyád rámehet a szervizelésre. Amit mellesleg soha nem kapsz már vissza. Inkább itt költs el jól 50.000 Ft.-ot, mint később 500-at.

Érdemes akár a gumik állapotára is figyelni. Költséges lehet egy komplett szezonális gumicsere.
Akár alku pozícióba is kerülhetsz a gumik által.

A szerelővel nézesd át az autó motorját, olajszintet, futóművet. A fékeket ugyancsak nem árt ellenőriztetni. Ha a hibakód leolvasó műszert rádugja az autóra, rengeteg dologra fény derülhet. Itt nagyon fontosak a kiolvasott értékek és hibák. Esetleg ha bármilyen javítani valót talál a mester, kérj tőle ajánlatot a javításra. Ezzel felkészítheted magad a várható kiadás mértékére. És egyből mérlegelési helyzetbe kerülsz, hogy kell-e neked az adott autó.

Esetleg, ha olyan hibát talál a szerelő, ami költséges javítást von maga után, ne keseredj el. Kérd ki a véleményét, hogy mit tegyél ebbe a helyzetbe. Ha az autó nem megfelelő számodra, fizesd ki a munkadíját és állj tovább. Legyél hálás, hogy nem vetted meg az autót.

Az autó esztétikai állapotának javítása is komoly összegeket emészthet fel. Ha a fényezés nagyon ramaty állapotban van, sokba fog kerülni a javítás. Ha esetleg vannak horpadások, azok javítása sem lesz olcsó.
Érdemes egy rétegvastagság mérőt is segítségül hívni, ezzel fény derülhet, hogy hány elem volt újrafényezve.

Itt megemlíteném, hogy attól, hogy fényezve volt pár elem, nem biztos, hogy az autó rossz lenne.
Nézzétek át, hogy mennyi kavicsfelverődés van, milyen esztétikai hibákkal nézel majd szembe.

Tehát, az átvizsgálásnak nagyon alaposnak kell lennie. Tekints erre úgy, mint egy szigorú államvizsgára. Minden kritériumnak meg kell felelnie az autónak.

Abban a helyzetben viszont, ha megfelelőnek találtatott az adott jármű, lassan kezdhetsz örülni.

Alkudjak, ne alkudjak? Ez itt a nagy kérdés..

Nem marad más hátra, mint az eladóval való megállapodás a vételárban. Ebben a kérdésben sajnos, nincs sok tapasztalatom. Nem vagyok jó alkudozó. Ugye tudjuk, hogy a magyar ember legtöbbje, minden hájjal megkent, hatalmas alkudozó bajnok. Nekem az a tanácsom, ha jó autót készülsz venni, mértékkel alkudj. Inkább legyél hálás, hogy jó autót készülsz megvenni és nem készülnek becsapni

Ha egymás kezébe csaptatok, gratulálok. Sikeres és megfontolt autóvásárló lettél. És valószínűleg egy jó autót sikerült venned.
Ne feledd, mielőtt elindulsz, érdemes az autóra biztosítást kötnöd.

Az adásvételi szerződésből 4 példányra lesz szükséged, 2db eredeti a vevőé (tehát a tied), 2 db az eladónál marad.

Arra azonban figyeljetek, ha hibái vannak az autónak, azt az adásvételi szerződésbe írjátok feltétlenül bele. Ez később jól jöhet, ha meghibásodna az autó. Egy komoly pereskedéstől kímélheted meg magad.

Ezután kezdődhet az adminisztrációs macera, esetleg még egy szerelő általi, alapos átnézés.

Érdemes használt autó vásárlás után, lecserélni a folyadékokat, olajakat az adott autóban. De erre a szerelő egyébként is figyelmeztetni fog.

Ne feledd, az autód a nevedre kell iratnod, tehát mielőtt az Okmányirodába indulnál, eredetiségvizsgát kell csináltatnod. Ha ez megvan irány a hivatal, ahova vidd magaddal az eredetiségvizsgán kapott papírt, az adásvételi szerződést és a biztosítási igazolást.

A többi már gyerekjáték. Arra figyelj, hogy a jármű új törzskönyvét postán fogod megkapni, a Belügyminisztériumtól.

Gratulálok, sikeres használt autó vásárló lettél!

Ne felejtsd el: Az autó megvásárlási után jön az értékmegőrzés. Ne rontsd tovább az autód állapotát a helytelen mosással és ápolással.

Mindenképpen figyelned kell a autód ápolására, így a külsejét nem érdemes összekarcolnod. Hogy ezt meg tudd valósítani, segítségül egy szuper cikk született a témában, amit érdemes elolvasnod:
Karcmentes fényezés? 3 eszköz, amivel neked is sikerülhet!

Ha a #használtautód-at szeretnéd egy kicsit felturbózni, akkor az alábbi romány nagy segítségedre lesz:
5 hatékony módszer, amellyel tükörsimává varázsolhatod autód külsejét

Láthatod, a használt autó vásárlás elővigyázatosságot, felkészültséget, tervezést igényel. Sok dologra kell figyelned, hogy a későbbi fejfájást elkerült. Ha a fentiekre kellő figyelmet fordítasz, akkor hosszútávon rengeteg pénz kibobásától kimélheted meg magad. Talán a cikk legfontosabb tanácsa, ha nem értesz az autókhoz, ne egyedül akarj autó venni.
Mindenképpen alaposnak kell lenned és olyan autót kell válassz, ami a legfontosabb igényeidet is kielégíti. Azonban arra figyelmeztetnélek, hogy a pénztárcádnak megfelelő típust, modellt válassz. Az anyagi lehetőségeiden túlmutató modell hamar lenullázhatja a családi kasszát és hosszútávon komoly kiadásokba hajszolhat bele. Ilyenkor szokott jönni az alkatrészeket, szerelőn, kiegészítőkön való spórolás. Légy őszinte magadhoz és a jövedelmi szintedhez passzoló autót vásárolj. Hidd el, nagyobb élmény egy kisebb kategóriájú autóval rohangálni, mint egy batár, de lelakott bontószökevénnyel..

Feliratkozás

Add meg az adataid és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérlek, ha tetszett a cikk, oszd meg a közösségi médiában, hogy minél több emberhez eljuthasson a hasznos információt!
Köszönöm!