Ha kicsit is alapos és megfontolt vagy az autód karbantartása kapcsán, akkor már olvashattad akár itt a blogon is, hogy autód ápolását érdemes a saját kezedbe venni.
Természetesen az egyik leggyakrabban feltett és ismételt kérdés, hogy miként tudod a kocsidat a legszebb állapotban tartani vagy a külsejét szemkápráztató csillogással felruházni.
Az autód rendszeres karbantartása és ápolásának fontossága mellett, úgy gondolom, hogy nem lehet elmenni szó nélkül! Azonban ezen a területen is vannak meghatározóan fontos dolgok, amit érdemes számításba venned és betartanod. 

Az egyik legfontosabb aspektusa az autód helyes külső karbantartásának, a megfelelő és kíméletes szárítás!

Talán ez a terület az, amelyik a legnagyobb mértékben befolyásolja autód hosszútávú megjelenését. Hiába vagy gondos és precíz tulajdonos, minden héten tisztítod, sikálod kedvencedet, ha ezt a területet elnagyoltan kezeled, a hosszú távú eredményeid nem lesznek a szemednek kielégítőek.

Semmi másnak nincs akkora hatása a karcok elkerüléséhez, mint a megfelelő szárításnak.

Ha eddig mindenféle csoda kendőt használták, például viledát, sima rongyot vagy polót, esetleg vízlehúzó pengét, gyorsan felejtsd is el ezeket. Persze ha nem szeretnél karcos autót.
A mai világban már vannak sokkal modernebb, gyorsabban használható és lényegesen kíméletesebb szárítási praktikák. 

Azt fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy nem meglepő módon, minél kevesebbszer érsz hozzá autód fényezéséhez, annál kisebb esélyt adsz a karcok kialakulásának. Természetesen vannak helyzetek, amikor ez elengedhetetlen de nagyon nem mindegy, hogy milyen technikával és kiegészítővel hajtod végre az előtted várakozó feladatot.
Sajnos azonban a fenti kinyilatkoztatásokat is figyelembe véve, kár magad hiú ábrándokba ringatnod, ha napi használatban van a gépjármű, szinte lehetetlen feladat lesz 100% karcmentes állapotban tartani.

Itt kanyarodnék ki ahhoz, ha fekete vagy sötét színű autód van, a fentiek egésze különösen érvényes rád és kedvesedre (nevezzük nevén) vonatkozóan.

Tudniillik, a fekete és sötét árnyalatok mindig is a legkényesebb színek közé tartoztak.

Ki ne hallotta volna már? ,,fekete autót nem lehet tisztán és karcmentesen tartani” vagy
,, fekete autót vettél, megbolondultál?? akár ,,jajj a feketén minden meglátszik…”
biztos vagyok benne, hogy neked is ismerősen csengenek a fenti sorok valamelyike.

Ennyire azért nem drasztikus a helyzet, a sötét színű autódból is ki tudod hozni a maximumot, ha körültekintő autótulajdonos vagy.

Mindenképpen figyel arra, hogy a cikk további részében lévő, szárításhoz kapcsolódó instrukciókat betartartod és alkalmazod fekete autódon. Csak ebben az esetben fogod azt mondani, hogy ,,nem is olyan vészes a fekete” vagy ,,milyen csodálatosan csillog ez az autó, nem hiába akartam én feketét”. Tehát a jól ápolt fekete autó titkai most következnek. Jól figyelj!

Jöjjön hát, aminek jönnie kell, összeszedem neked, hogy szerintem mi a 4 legfontosabb autó szárítási praktika, amivel abszolút varázslatos állapotban tarthatod autódat.

1. Kiváló minőségű kendők

Ha nem szereted az időd felesleges és használhatatlan kiegészítőkre pazarolni, akkor a következőket javaslom: mindenképpen szerezz be egy nagy méretű, plüss szárítő kendőt, amivel autódat gyorsan, kíméletesen, karcok nélkül megszáríthatod. Ez elengedhetetlen kiegészítő és egyben a legfontosabb ajánlásom, ha a mindenképpen szükséges kiegészítőkről beszélünk.

Nem csak gyorsan de hatékonyan tudsz vele haladni és nem kell azon bosszankodj, hogy többször is át kell menj egy-két elemen, a teljesen száraz felület érdekében.
Minden felületeten tudod majd használni, fényezésen, üvegeken és akár a falcokat is megszáríthatod vele.

Mi a legnagyobb előnye egy ilyen kendőnek:

 

  • fényezés kímélő anyagokból készült és nagyon puha
  • jó nagy méretű, sok vizet magába szív így akár 1db kendő is elég lehet a teljes autódra
  • sokáig tart, többször kimosható és használható, tehát jó befektetés
  • üvegeken is nagyszerűen alkalmazható

A másik legfontosabb kiegészítő, ami autód törléséhez használhatsz, a plüss mikroszálas kendő. Ez egy kiváló összetételű, nagyon puha kendő, amit arra terveztek, hogy a legkíméletesebb használatra is alkalmas legyen.

Gondolj csak bele, ez a kiegészítő a hasznodra lehet, ha bármit le szeretnél törölni a karosszériáról. De akár az autód végső áttörlésének és fényesítésének is kiváló társa lehet.

Ebből a kendőből érdemes több darabot tartani, ugyanis egy kendővel nem mész sokra. Egy alapos áttörléshez érdemes legalább két kendőt is tartanod.

Ez a két kiegészítő nagyban hozzájárul majd, a vízkő és foltmentes szárításhoz.

2. Öblítéses szárítás

A mai bevonatoknak és waxoknak vagy egy szuper előnye, amit te is kihasználhatsz. Elképesztő vízlepergető és víztasztítő képességgel ruházzák fel a kezelt felületet.

Tulajdonképpen ezt az előnyt fordíthatod autód szárítására. 

Ha arra gondolsz, hogy a nagy nyomású mosás helyett, folyó vízzel öblíted le autódat, milyen furcsa dolgot veszel majd észre? Nem maradt vízcseppes az autó, mert a fényezésről a felvitt korábbi védelem, szépen táblásan letolta a vizet. Így gyakorlatilag teljesen száraz és cseppmentes végeredmény is elérhető. Itt is láthatod, milyen előnyei vannak, ha védelmet viszel fel autódra.

De a legnagyobb előnye a dolognak úgymond, hogy egy lépést kihagytál, a szárító kendővel nem kellett az autódhoz érj, így a karcoknak is kevesebb lehetőséget adtál a felbukkanásra.

Mivel a vízcseppek nem maradtak az autón, a vízkőnek is lényegesen kisebb esélye van kárt tenni a fényezésben. 


Tehát ez a módszer, egy gyakran mellőzött dolog, holott nagyon sok bosszankodástól kimélheted meg magad vele, nem mellesleg a karcoknak is kevesebb esélyt adsz a térhódításra.

Szóval bátran alkalmazd a végső öblítés technikáját, mert ezzel időt és energiát spórolva, kevesebb károkokozással száríthatod autódat. 

3. A maradék víz eltávolítása a résekből, falcokból

A legidegesítőbb aspektusa az autómosásnak, mikor gyönyörűen lemostad a kocsit de a parkolóból kikanyarodva, a tükrökből és más résekből a víz szépen végigcsorog mindenhol.

Ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy foltos és vízcseppes lesz a karosszéria. Természetesen így a vízkő látványa is hamar megjelenik a külsőn.

Ennek egyetlen megoldása van, ha magas nyomású levegővel kifújod a felgyülemlett vízet a résekből és kéderekből. 

Erre akár a kompresszor is jó lehet de érdemes egy lomb fújót beszerezned.

Ezt nyugodtan tudod használni a kertben, de akár az önkiszolgáló mosóból kiállva, a parkolóban is megszáríthatod autód.

Természetesen ha téged zavar, hogy egy ekkora szárító rendszerrel kell bajlódnod vagy nincs ilyened, akkor marad a fentiek közül választás.4. Gyorsviasz használata

Számos cikket olvashattál már itt az oldalon, amelyben részletesen ki volt emelve, hogy autód áttörlése mennyire fontos. Ehhez javallott egy kifejezetten erre a célra alkalmazható anyag használata, amellyel elkerülöd a szárazon való törlést és segít viszkozitást képezni a felületen.
Ezzel szépen megakadályozod a por,kosz törölgetését a kocsid fényezésén, tehát egyfajta szállító közegként funkcionál az anyag. Természetesen ez bármilyen erre a célra kifejlesztett formula lehet.

Itt használhatsz Quick Detailer gyorsfényt, kerámia fújós waxot, fújós Carnauba viaszt, bármit igazából, ami a végső simitást megadja autódnak.

Ha arra gondolsz, hogy a maradék vízcseppet egy kendővel letörölnéd a külsőről, kell egy kis plusz kenés a kendő és a fényezés közé, ami sikamlóssá teszi a folyamatot.
Erre tökéletesen funkcionál ez a kiváló cucc, nem mellesleg egy wax réteget is felviszel autódra plusz védelemként.

A gyorsviaszt használhatod természetesen az autód öblítése után is. Ha vizes maradt autód külső páncélja, akkor egy nagy méretű szárító kendőre és a felületre egyaránt fújva, esélyt sem adhatsz a karcok felbukkanásának.

De beszélhetünk itt akár olyan eshetőségről is, amikor egy ujlenyomatot, maszatot szeretnél letörölni a külsőről. Ugye nem igazán érnél hozzá autódhoz egy sima papírtörlővel, ígyhát nincs más hátra, a gyorsviaszt kell használd egy puha mikroszálas kendő társaságával.

5. Levegővel való szárítás

Végül de nem utolsó sorban van egy olyan módszer, amelyet rengeteg átlag fanatikus de átlag autós alkalmaz szerte a világban. És mégis ez a létező legkíméletesebb szárítási módszer.

A levegővel való szárítás. Ebben az esetben egy újjal se kell autódhoz nyúlnod, hanem egy lombfújó, kompresszor vagy direkt levegővel való szárításhoz készült eszközzel is eltávolíthatod a vizet.
Természetesen ennél nem létezik kíméletesebb módszer, mert gyakorlatilag nem érsz autódhoz, így karcok sem lesznek. 

Ha maximalista személynek érzed magad vagy fekete színű, esetleg puha fényezésű-japán autód van, akkor mindenképpen javaslom ennek a módszernek az alkalmazását.
A legtöbb profi detailing műhely rendelkezik ilyen cuccal, hogy a legtökéletesebb végeredményt érjél el a ügyfeleik autóján.

A módszer akkor működik kiválóan, ha autódon van bármilyen védelem, ami segíti a vízlepergetést. Ezt a fajta szárítást kombinálhatod az öblítéses szárítás technikájával.
Tehát öblítéssel megszárítód az autó nagyját, és nagy nyomással pedig eltávolítod mindenhonnan a maradék vizet. Tehát ez lehet egy kombinálós technika is, mint láthatod.

Azt ugye mondanom sem kell, hogy ebben az esetben is javasolt használnod a fentebb is említett gyors viaszt, hogy szép fényt és csúszós tapintást varázsolj a verdának.

Az egyik legjobb detailing spray és gyors viasz a piacon, a Carpro Elixir.

Ha a cikkben ideáig már eljutottál az olvasással, akkor láthatod, hogy ha az egész autóápolás témájában, ha ezt a részt jól csinálod, drasztikusan hozzájárulsz autód jó külsejéhez.
Igen a szárításnak ekkora jelentősége van, a sima karcokat a rossz szárítási technikák okozzák.
Ne feledd, minél finomabban és kevesebbszer érsz hozzá fizikálisan a kocsid külsejéhez és lakk rétegéhez, annál kevésbé lesz esélye a karcok megjelenésének.

Tehát nem mondhatod, hogy nagyon nehéz dolgod lenne, most megkaptál minden segítséget. Ha még nem tetted, szerezd be a szárító kendőt és a többi kiegészítőt, így már a jövőben sokkal könnyebb dolgod lesz.


Nem győzöm felhívni a figyelmedet ismét arra, hogy kerüld a gépi kefés mosókat, mert tönkreteszik autód fényezését. Vedd a fáradságot legalább 3 hetente vagy két havonta és tanulj meg vigyázni a saját értékedre, mert más nem fog..

Köszönöm, hogy elolvastad írásom! Jó munkát kivánok kedves autóstárs!