Az autó felnijeinek karbantartása és tisztán tartása nem csak neked jelent nehézséget. Tudvalevő, hogy ez a része az autód egyik legkönyebben szennyeződő területe és gondos odafigyelést igényel, ha szeretnéd jó állapotban tartani őket. Nagyobb szerepe van a rá fordított időnek és megfelelő kiegészítőknek, mint Matolcsy Györgynek a monetáris politikára. Így nem bagatelizálhatod el a dolgot, hiszen kedvenc Györgyünk is komolyan veszi a munkáját!
A ritka és hanyag munka hamar megmutatkozik a felniken, ugyanis ez a rész az autó fékrendszere miatt is számottevően affektált! Tehát ha jó és hosszútávú eredményt szeretnél elérni, akkor mindenképpen szükséges a kiegészítők használata.

A tél különösképpen megviselheti a kerekeket, ha nem figyelsz oda rájuk, ilyenkor sűrűbb tisztítás ajánlott, ugyanis a só és egyéb kémiai anyagok rohamosan ronthatják állapotukat!

Mit tehetünk tehát, hogy az autók felnijei mindig ragyogóak legyenek?

Ehhez egy rendszeres és alapos tisztítási folyamat szükséges. A rendszeres alatt 3 hetente érdemes ezt a procedúrát beiktatni, így hosszútávon is kitűnő eredmény érhető el a kerekeken!Fontos a felnik utólagos védelme valamilyen waxxal vagy szintetikus anyaggal, mert ez nagyban megkönnyítí a jövőbeni munkát!
Egyébként is, ez a terület kapja a legtöbb kiképzést, könnyen és gyorsan szennyeződik, ezért is érdemes valamilyen védelmet felvinned rá!

Vizualizáld a problémát

A kerekek esetében fontos az alapos szemrevételezés, mivel ilyenkor jól láthatóvá válnak a felniken található szennyeződések és egyéb káros összetevők. A szemle során nem csak a kerekeken található vastag port és piszkot fogod látni, hanem közelebb hajolva bizony a felnik tövében és belsejében megrekedt fékpor, kátrány és egyéb letapadt erős kosz is látható lesz! Minél idősebb az autó és minél kevesebbszer volt rendesen megtisztítva ez a rész, annál nehezebb dolgod lesz a folyamat során!

Figyelj arra, hogy a kezeddel ne nagyon dörzsöld a felni felületét, mert ha fényezett részen teszed ezt, könnnyedén karcolásokkal teli látvány fogad majd!

Milyen kiegészítőkre lesz szükségem?

Készítsük elő a legfontosabb kiegészítőket a tisztításhoz, hogy ne menet közben kelljen ezzel a résszel is külön foglalkozni. Amire szükségünk lesz:

– gumikesztyű – kis ecsetek -felnitisztító kefék – általános tisztító anyag -Vasoxid eltávolító vagy speciális felni tisztító -puha sörtéjű fogkefe -kendők a szárításhoz

A kis ecsetet beszerezheted a praktikerből, a gumikesztyűt háztaztási cikkek boltjából, a felni tisztító szert és általános tisztítót autókozmetikai áruházból.
Ezek szükségesek lesznek az alapos munkához!

Az általam legjobbnak ítélt kiegészítők felnitisztításhoz:

Az alapos öblítés, a legtöbb szennyeződés eltávolítása érdekében

A kerekek állapot felmérése után, jöhet a technikai rész, kezdődhet a puding próbája.
Első körben érdemes az adott felnit nagy nyomású vízzel alaposan lemosni, majd ugyanezt megismételni a dobbetéteken és a kerekekhez tartozó részeken. Fontos a dobbetétek alapos kiöblítése, a kerékjárat felső részében is, mivel ezek nehezen hozzáférhető részek és a sár könnyebben talál magának utat.

Én személy szerint mindig egy adott felnivel foglalkozok csak, így elkerülöm, hogy a sokáig vizes kerekek akár vízkövesek legyenek.

Ha törekszel a maximalizmusra, akkor egy emelővel meg is emelheted az adott oldalát az autónak, hogy jobban hozzáférj a dobbetétekhez, így sokkal alaposabb munkát tudsz majd végezni!

Keverjük össsze az általunk választott tisztítószert, hígítsuk a gyártó utasításai szerint. Fújjuk be egy adott területre és az ecsettel óvatosan tisztítsuk meg a felületet. Érdemes a kerékcsavarok tövében is alapos munkát végezni az ecsettel, mert ezek szűkös helyek és egy kis ecsetelés jót fog tenni a végeredménynek. Segít a szennyeződések fellazízásában!
A felni belsejéhez használhatunk hosszabb nyelű kefét, amellyel jó mélyre beérünk. A fogkefét is bevethetjük a felnik küllőinél megtapadt erős szennyeződéseknél!( puha sörtéjű)
Az öblítést követően szárítsuk meg a kereket és a száraz felnit fújjuk be az általunk választott felnitisztító szerrel!
Ez feloldja a felületen található vas-oxid elemeket, amik a fékezéskor is keletkeznek a féktárcsa és betét kölcsönhatásakor.
Ha kátrányt észlelünk, akkor speciálisan erre a célra használható kátrányoldót használjunk vagy megpróbálkozhatunk a körömlakk lemosóval is.
Érdemes egy smink lemosó pamacsot beáztatni és azt ráhelyezni a kátrányra, a könnyen feloldás érdekében.

Figyelem! Ezeket az anyagokat mindig viszonylag száraz felületre fújjad, mivel így sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak és jobb eredményt tudsz majd elérni, nem mellesleg nem pazarlod a drága anyagot!

Várj pár perece, míg az anyag dolgozik a felületen, majd öblítsd le a kerekeket jó alaposan! Ha mégsem lennél elégedett az eredménnyel, ismételt meg a folyamatot.

Mit tegyek, ha a gumiabroncsok ápolásáról van szó?

Ez után érdemes a gumiabroncsok tisztításával foglalkoznunk. Ez a rész közvetlen kapcsolatban van az úttal és nagyon könnyen szennyeződik. Sajnos sok autókozmetika elköveti azt a hibát, hogy szilikon-bázisú és olaj-bázisú anyagokkal ápolja a gumiabroncs külsejét de ez nincs jó hatással a felületre. A szilikon kiszárítja a gumiabroncsot, nem mellesleg a szennyeződéseket is szívja magába.

Ezt a területet általános tisztítószerrel érdemes befújni, majd egy kefével vagy ecsettel alaposan átdörgölni. A folyamatot érdemes többször is megcsinálni, hogy maximálisan meg tudd tisztítani a gumit, így az ápolószer sokkal könnyebben tapad mega  felületen.
Érdemes lehet kátrányoldóval áttörölni a gumikat, ami még rengeteg szennyeződést el fog távolítani a felületről!
A teljes száradás után mindenképpen vízbázisú anyagot használj, mert nem károsítják a gumik felületét. Én a saját termékünket preferálom, amely kiváló hatásfokkal rendelkezik.

Mivel szárítsam meg a felniket?

Nincs más dolgunk, mint a felnit alaposan megszárítani, amit csinálhasz akár erős levegővel vagy használhatsz hozzá puha mikroszálas kendőt is.
Fontos, hogy végezz alapos munkát, mivel nem akarod, hogy a felületen maradt víz miatt, vízköves legyen a szép felnid.

Ha a felni tiszta és száraz lett, itt az ideje zsírtalanítani a felületet, hogy a most következő fázisban, fel tudjuk rá vinni a waxot vagy szintetikus bevonatot.
A zsírtalanításnak fontos szerepe van, itt még sok, az előző folyamatok alatt keletkező kémiai anyagot eltávolíthatsz, teret adva a jobb tapadásnak!

A legfontosabb rész, a védelem!

Következhet a felni védelemmel való felruházása. Itt el kell döntened, hogy milyen anyagot viszel a felületre. Ez lehet wax vagy szintetikus anyag, a kérdés eldöntése csak rajtad áll!

Én személy szerint a szintetikus, fújós termékeket jobban kedvelem, mert nem kell velük kézzel szarakodni és általában jobban ellenállnak a vegyszereknek, mint a hagyományos waxok. De ha te kedveled a waxot, amit kézzel vagy applikátorral kell a felületre felvinni, akkor nyugodtan használhatod azt!

A szintetikus anyagot én egy kendőre ráfújom és szépen áttörlöm a felniket, amennyire hozzáférek a felni belsejét is!

Bátran kijelenthetem, hogy a felnik alapos megtisztítása bizonyára nem kis feladat! Neki kell rugaszkodnod a dolognak és a szükséges kiegészítőket be kell szerezned!Ezekre egyszer kell beruháznod és sokáig tudod majd használni őket!Ezekre szükség van a profi eredmény eléréséhez és hidd el, a profi autókozmetikák se rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, annyira profik! Én általában azt ajánlom, ami bevált és hosszú távon is hasznodra fog válni!Mindenképpen vedd figyelembe, hogy a szuper végeredményért cserébe, az idődet és energiádat kell adnod, különben nem fogsz tudni igazán jó eredményt elérni.
Fontos, hogy a felnik megtisztítása mindenképpen legyen beütemezve a nagyonn tisztítási folyamtokhoz, mert ha elhanyagolod ezt a részt később sokkal nehezebb dolgod lesz!Hidd el, ezzel a folyamattal tényleg megadod a felniknek a legalaposabb törődést, ami jár nekik, az eredménnyel garantálom, hogy elégedett leszel!
Nincs más hátra, mint beszerezni az anyagokat és nekilátni a munkának!

Bátran kijelenthetem, hogy a felnik alapos megtisztítása bizonyára nem kis feladat! Neki kell rugaszkodnod a dolognak és a szükséges kiegészítőket be kell szerezned!Ezekre egyszer kell beruháznod és sokáig tudod majd használni őket!Ezekre szükség van a profi eredmény eléréséhez és hidd el, a profi autókozmetikák se rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, annyira profik! Én általában azt ajánlom, ami bevált és hosszú távon is hasznodra fog válni!Mindenképpen vedd figyelembe, hogy a szuper végeredményért cserébe, az idődet és energiádat kell adnod, különben nem fogsz tudni igazán jó eredményt elérni.
Fontos, hogy a felnik megtisztítása mindenképpen legyen beütemezve a nagyobb mosási folyamatokhoz, mert ha elhanyagolod ezt a részt később sokkal nehezebb dolgod lesz!Hidd el, ezzel a folyamattal tényleg megadod a felniknek a legalaposabb törődést, ami jár nekik, az eredménnyel garantálom, hogy elégedett leszel!
Nincs más hátra, mint beszerezni az anyagokat és nekilátni a munkának!

Feliratkozás

Add meg az adataid és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Kérlek, ha tetszett a cikk oszd meg a közösségi médiában, hogy minél több emberhez eljuthasson a hasznos információt!

Köszönöm!