A téli hónapokban a legkoszosabb általában az autód. Hideg van, esik az eső, sár van, köd, latyak, igy inkább te is bent ülsz a meleg szobában, egy forró teával a kezedben és nézed a Netflixet. De mivel most zajlik a koronavirus nevű programsorozat, gyakorlatilag be vagyunk zárva, így a legjobban úgy töltheted el a hétvégéd vagy a szabadidőd, hogy az autóddal is foglalkozol, amit úgy is imádsz.
Mit lehet ebben az időszakban tenni, hogy az autóápolás kevésbé kellemetlen dolog legyen?
Elsősorban felkészülni a hideg ellen, valamint a lehető legideálisabb környezetben megejteni az autód tisztítását

1. Használj gumikesztyűt

A védőfelszerelés használata mindig javasolt de ebben az időszakban még aktuálisabb. Mivel sokkal több szennyeződés van az autódon, így érdemes elkerülni, hogy ezzel a sok kosszal te is érintkezz. A kesztyűt használva a kezed száraz maradhat, igy a hidegben kevésbé fog fázni. Ha beköszönt az igazi fogcsikorgató tél, akkor egy vastagabb kesztyűt sem árt használnod a sima nitrile kesztyűre húzva.

2. Használj előmosót vagy habsampon

Biztos vagyok benne, hogy nem ismeretlen ilyenkor az erősen koszos, saras autó látványa számodra sem. Mivel a téli szezonban fokozottan ki van téve autód a szennyeződéseknek és ritkábban is tisztitod az autót, ezért ezeknek a hatása hamar meglátszik az esztétikán.
Ahhoz, hogy a mosás és a tisztítás előtt a legtöbb szennyeződést le szedd a fényezésről valamint a karosszériáról, mindenképpen javasolt az előmosó vagy habsampon használata. Ez segít fellazítani az erős koszt, amit igy lényegesen könnyebben eltávolithatsz.
Ha az autódon van bármilyen védelem, akkor érdemes a nem pH! semleges előmosót vagy habsampont kicsit higitanod, mert igy is hatásos lehet a kezelni kívánt felületen.

3. A dobbetéteket is tisztitsd meg

A dobbetétek alapos tisztítására érdemes odafigyelned, mert ilyenkor sokkal több szennyeződés éri a kerék járatokat. A felgyülemlett koszt igy is nehéz maradéktalanul leszedni, de ha időnként nem tisztítod alaposabban ezt a részt, később még nehezebb dolgod lesz. Ha igazán precíz és alapos szeretnél lenni, meg is emelheted akár az autót a megfelelő emelési pontoknál, igy teljesen hozzáférhetsz a dobbetétekhoz. Használj megfelelő hosszúságú kefékét a vegyszerekhez, hogy a legjobb eredményt kapd.


4. Bontsd le a dobbetéteket és nézz be a kerékjáratokba

Rengeteg autómárkánál tapasztalható, hogy idővel a dobbetétek mögött hatalmas mennyiségű falevél, sár, kavics és ki tudja még mi található. Ha még sosem néztél be a dobbetét mögé, érdemes egy műanyag patentokat kipattintani és visszabontani kicsit a sárvédőket. Meg fogsz lepődni, hogy mi minden bejut arra a kis helyre.
Érdemes ezt a részt is időnként ellenőrizni, mert bizonyos típusoknál komoly rozsdásodás indulhat el erről a részről. Ugye te sem szeretnéd, ha az autód küszöbje el kezdene erősen korrodálni?

5. Szárítsd meg autód megfelelő kendőkkel és magasnyomású levegővel

Az autód szárítása minden évszakban különösen fontos dolog de télen, mint tudjuk, sokkal koszosabb az autód. Ilyenkor lényegesen nagyobb az esélye, hogy összekarcolod a fényezést egy óvatlan mozdulattal. Figyelj arra, hogy a lehető legfinomabb anyagokat és technikát használd a száritásra és végső áttörlésre, mert ha nem figyelsz, a felületen maradt koszt könnyen végig dörgölheted a szép fényezésen. A téli időszakban szokott az autók esztétikája a leginkább romlani, a rossz mosási és száritási technikáknak köszönhetően!Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hidegben a víz nehezebben párolog és több nedvesség marad a felületen. Így az áttörlésnél gyakrabban tapasztalhatsz csikozódást, szárítási foltokat. Ezért is fontos, hogy a szárításhoz vagy a szárítás után használj gyorsviaszt, hogy ezeket a kellemetlen foltokat megszűntesd.

A levegővel való szárítás a lehető legjobb opció, mivel mindenhonnan kifújod a vizet és az esetleges későbbi rozsdásodásának sem adsz esélyt. Tökéletesen ellátja a funkcióját egy jobb minőségű lombfúvó, ha nem szeretnél túl sokat költeni ilyen kiegészitőre.
Légy tudatos és használd a szárításhoz levegőt vagy szuper minőségű szárító kendőket. És a gyorsviaszt se felejtsd el a folyamathoz használni.

6. Figyelj a fényezés védelmére

 Mivel a téli évszak különösen megviseli a fényezést és autód külsejét, igy érdemes gondoskodni a rendszeres védelemről. A fényezést és egyéb kiegészítőket nem hanyagolhatod el, a wax vagy bármilyen más védelem rendkívül szükségszerű ilyenkor. Azt ne feledd, hogy a vegyszerek, az utakon található egyéb sók lerövidítik a bevonatok élettartamát, úgyhogy ilyenkor gyakrabban kell pótolnod a védelmet autódra. Ha esetleg komolyabb anyag van a fényezésen, akkor mindenképpen használj hozzá megfelelő anyagot, hogy télen is karbantartsd.

7. A nyári kerekeket/felniket megtisztitva és ápolva tedd a helyükre

Ha igazán megfontolt vagy akkor már most gondolsz arra, hogy jövőre a nyári felniket is fel kell majd tenni. Milyen jó lenne, ha nem akkor kéne nekiállni a felnikre rákódott koszt lesikálni?
Ha van egy kis időd, mielőtt eltennéd téli álomra a kerekeket, alaposan tisztítsd meg őket. Biztos vagyok benne, hogy kellően koszosak és sokkal jobban érzés lesz tisztán elővenni őket.

8. Ne használj ismeretlen és olcsó ablakmosó folyadékokat

Gyakran tapasztalható, hogy a hosszú tél elmúltával erős, fehér foltokat vehetsz észre a szélvédő mellett lévő diszléceken, tükrökön, vagy akár a tető első részén. De a lámpamosó használata után a lámpabúrákon is furcsa jelenségeket vehetsz észre.
Ezek az anomáliák, valószínűleg a nem megfelelő összetételű és minőségű ablakmosó folyadéktól keletkeznek. Érdemes tehát nagy elővigyázatossággal kiválasztani a megfelelő koncentrátumot, nehogy javíthatatlan meglepetések érjenek téged is.
Egy ilyen eset akár teljességgel tönkreteheti a drága króm kiegészítőket is.
Legyen tudatos és olvass utána a neten, hogy melyik szélvédő mosók az ajánlottak és teljességgel biztonságosak.

 

9. Rendszeresen ellenőrizd a folyadékok szintjét autódban

Bár ez nem kapcsolódik szervesen az autóesztétika kérdésköréhez és lerágott csontnak hangozhat de az autód műszaki állapota úgy gondolom elsődleges fontosságú. Egy apró figyelmetlenség, nemtörődömség bizony elég zsebbe nyúlós károkat is okozhat. Érdemes rendszeresen a fagyálló szintjét ellenőrizni. a szokásos olaj szint ellenőrzés sem maradhat ki és érdemes időközönként az autó alá benézni, hogy semmilyen folyást nem tapasztalsz.

10. Az ablaktörlő lapátokat rendszeresen töröld át


Bizonyára sokunknak ismerős lehet a rettentően karcos üvegek látványa. Ha te a szerencsés kivételek közé tartozol, akkor valamit eddig is jól csináltál. Azonban ha ismerős a helyzet, érdemes időközönként az ablaktörlő lapátokat is egy alapos tisztításnak alávetned. Meg fogsz lepődni mennyi koszt rejt magán egy ilyen kis gumi darab. Ha csak abba belegondolsz, hogy rengeteg kosz és szennyeződés éri a szélvédőt, máris nem csodálkozhatsz, ha a lapát ezeket a kosz, levél, termés darabokat felkapja és végig dörzsöli a drága szélvédődön. Bizony, nem árt néha az oldal üvegeknél található kéder gumikat is megtisztítani,hogy ne legyenek váratlan karcolások az üveg felületeken.
Ehhez a folyamathoz használhatsz kátrányoldót, acetonmentes koromlakk lemosót vagy pusztán zsirtalanitot is, a lényeg, hogy a lehető legtisztább felületen feküdjön fel az ablaktörlő gumi.

11. A kéder gumikról se feledkezz meg

A kéder gumik a hideg miatt fokozott veszélynek vannak kitéve. Belegondoltál már, hogy a téli hideg milyen hatással van ezekre a részekre, ha nedvesség éri őket?
Célszerű olyan műanyag ápolót használni, ami vízbázisú és segít megvédeni a gumikat a kiszáradástól, valamint védelmet is nyújt a tél idejére.
Fontos, hogy ilyenkor is rugalmasak maradjanak ezek a kiegészítők.

12. A falcokat is rendszeresen tisztítsd

Bizony, ez a terület általában elkerüli a figyelmet. Pedig itt is igaz, ha nem szentelsz időt néha, hogy a falcokat megtisztitsd, később sokkal nehezebb dolgod lesz. Télen itt is több kosz fog felgyűlni és minden kis apró résbe beleül a makacs por,zsír. Érdemes egy kis ecsettel és némi vegyszerrel néha alaposabban  át tisztítani, kiöblíteni, hogy ne gyűljön fel a sok ragacs.
Azt ugye meg sem kell említenem, hogy az autód általános tisztaság érzését nagyban befolyásolja, hogy mennyire tiszták a falcok és kuszöb részek.
Szóval már csak ezért is megéri alaposnak lenned.

13. Figyelj, hogy csak tiszta mikroszálas kendőket használj


Ez a megállapítás nem csak a téli hónapokban állja meg a helyét, hanem mindenkor. Persze ilyenkor sokkal nagyobb az esélye, hogy a rendkívül koszos autódon a mikroszálas kendő bármilyen makacsabb szennyeződést, erősebb koszt felszed, amit majd egy szép mozdulattal végighúzol a ragyogó fényezésen. Jujj ez fájt, még belegondolni is szörnyű volt.
Minden használat előtt ellenőrizd a használni kívánt kendőket, nézd át, hogy semmilyen éles kis kosz darab ne maradjon a szálak között.
Érdemes kicsit erősebben kirázni őket, soha nem tudhatod, mi ragadt bele a szálakba.

14. Ne dörzsöld a fényezést


Ha bármilyen rendellenes dolgot tapasztalt autódon, tilos kézzel, körömmel, bármilyen éles tárgyal vagy mosogató dörzsi szivaccsal próbálkoznod. Ezzel hatalmas károkat tudsz tenni egy mozdulattal. Érdemes betartani a fokozatosság elvét és a legfinomabb módszertől haladva a durvább beavatkozásokig.
Ebben az időszakban amúgy is elég koszos minden eleme az autónak, ilyenkor fokozódik az esélye a karcolások okozásának. Télen a legkönnyebb mély karcokat kreálni a fényezésben, így legyél te is nagyon óvatos.
Ha bármi rácseppen vagy ráesik autódra, beáztatott papírzsebkendővel, vagy nedves mikroszálas kendővel közelítsd meg a problémát.

15. A jégkaparó és fém tárgyak használata tilos

Szerintem már láthattad az interneten, hogy sokan a jeget és havat műanyag jégkaparóval távolítják el az autójukról. A kis cirokseprű látványa sem szokatlan, kérlek ezekkel még csak véletlen se közelíts a saját autód felé. Ha jeges a szélvédő vagy az ablakok, használj jégoldó sprayt. Ha hó vagy jég van autódon, próbáld meg egy kendővel letörölni a havat. A jégre pedig a jégoldó sprayt nyugodtan használhatod.

16. A fényszóróknak külön figyelmet szentelj


Bizony, télen a lámpabúrák rendkívül igénybe vannak véve. Folyamatosan kapják az utakról felcsapodó csapadékot, vegyszereket, kavicsot,stb. Ezek egyike sincs jó hatással a fényszórók állapotára, érdemes tehát minden tisztításnál extrán odafigyelned az utólagos védelem felvitelére. Ez lehet bármilyen wax vagy szintetikus védelem is. A lényeg, hogy ne hagyd ki ezt a területet. Sok problémától mented meg magad, mert később sem kell a búrákhoz nyúlni és hosszútávon is hibátlan világítással róhatod az utakat.


17. Impregnáld a szélvédőt

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy megfelelően kiláss az autódból. Ilyenkor egy csapadékos napon sokat segíthet egy víztaszító bevonat az üvegeken. Nem csak, hogy jobban fogsz tudni látni vele, de akár a jég megtapadását és szélvédőhöz fagyását is megakadályozza.
Az üvegeken a makacs kosz nehezebben tapad meg és sokkal egyszerűbben eltávolítható.
Mindenképpen ajánlott!

18. Az autó belső terét is tartsd rendben


Télen hajlamosak vagyunk autónk belsejét is elhanyagolni, ami nagy hiba! Ilyenkor sokkal több koszt viszünk be az utastérbe. Természetesen az ilyenkor a kárpitokba, szőnyegekbe kerülő foltok sokkal erősebb nyomot hagynak maguk után, amit később csak nagy szenvedések árán lehet eltávolitani.
Emiatt is érdemes rendszeresen porszívózni és tisztítani az utasteret. Az egész belső tér állapota ilyenkor lényegesen hamarabb romlik, mint mondjuk a tavaszi/nyári időszakban.
Ha autód külsejével nem is foglalkozol annyira, a belső részt azért mindenképpen tartsd rendben!

19. Az autó alsó ⅓ részét tiszta kendővel, mosókesztyűvel tisztítsd

Mivel az autó alsó része ilyenkor a legszennyezettebb, használj külön mosókesztyűt ennek a résznek a tisztításakor. Ilyenkor sokkal nagyobb az esélye, hogy az erős kosz miatt karcokat hozol létre ezeken a pontokon.
Használj több vizet és sampont, mint máskor, hogy meglegyen a kellő lubrikáció.
A küszöb részek aljára is figyelj oda, ezeken a helyeken is járj el kellő alapossággal.
Használj több vizet és sampont, mint máskor, hogy meglegyen a kellő lubrikáció.

A küszöb részek aljára is figyelj oda, ezeken a helyeken is járj el kellő alapossággal.

Láthatod, hogy autó fanatikusként is mennyire mindenre érdemes figyelned, hogy autód rendben tartsd.
Ha a tél során a fenti tanácsokat betartod, lényegesen szebb, akár karcmentes állapotban is viszontláthatod a csillogó fényezést.
Ne feledd, a nyári megjenelés télen készül, mivel ilyenkor tudod a legjobban megőrizni a megfelelő állapotot.
Természetesen ez a 19 tipp nem fedi le a teljes palettát de ha ezeket megfogadod, már a legfontosabb dolgokra figyeltél.