A tél közeledte és beköszönte mindig nagy kihívás elé állít téged, mint autótulajdonost. Ezt az időszakot próbálod túlélni, mert bár szereted ezt az évszakot, de autós szempontból mindig kérdések halmazát pörgeti át az agyadon.
Már előre félsz, hogy mit fogsz kezdeni a nagy hidegben az autóddal, próbálsz a túlélésre játszani és várni, hogy beköszöntsön a jó idő ismét.
Próbálod ezt az időszakot átvészelni autós szemszögből, bár titkon te is tudod, hogy lehetne ezt okosabban is csinálni. Csak hát tél van, az autót ilyenkor tisztítani és ápolni felesleges dolognak tűnik, úgyis koszos lesz.
Ki akarná tisztán tartani autóját, ha holnap úgy is piszkos, latyakos lesz, jön az ónos eső és az RTL-en bemondják az ország téli lefagyasztását!?
 Persze te már előre gondolkozol és úgy tekintesz erre, mint amire abszolút nem lehet felkészülni és olyan könnyen következik be, mint a kormány következő 2/3-a.
Remélem ez a cikk téged is átlendít majd ezen a nehéz időszakon és a kezedbe ad pár jó ötletet, hogyan is ápold, gondozd autódat 2019. közeledtével.

A tél az autóápolás holt időszaka, amire mindenki úgy tekint, mintha megállna az idő.
Gondolj csak bele, télen szenvedi el autód a legnagyobb kihívásokat, szépen megviseli autód külsejét a zord időjárás, ha nem kapcsolsz időben és készülsz fel erre a tényállásra.

Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy előrelátó legyél és felkészülten, úgy várd a kemény időjárás beköszöntét, mint Pistike a jézuskát!

Mégis mit tegyek, hogy könnyebb legyen?

Talán a legfontosabb kérdés, ami eszedbe jut, hogyan tisztítsd autód ilyenkor hatékonyan?!
Az egyik legfontosabb tanács, ami elhangzik általában a hozzáértő kollégáktól, hogy próbáld meg minél rendszeresebben beiktatni ezt a folyamatot, amennyire szabadidőd és fanatizmusod engedi.

Bizony az autó fényezése nem márványszobor, aminek meg sem kottyan az erős só, csapadék, hideg és más káros időjárási körülmény.
Az évnek ebben a részében különös odafigyelést igényel részedről, hogy az autód tisztítására figyelmet fordíts.

Ezt a részt nem hanyagolhatod el, mivel autódon felgyülemlő kosz nincs jó hatással hosszútávon a fényezésre és a különböző elemekre.
El kell engedned azt a tényt, hogy úgyis koszos lesz ismét szegényke. Akkor minek csinálnád?

A téli időszakban inkább állag és állapotmegőrzésről beszélhetünk leginkább.
Ilyenkor arra kell törekedj, hogy autód a legkevesebb káros környezeti hatást szenvedje el és te megpróbálj ellene védekezni.

Forrás:http://blog.autointhebox.com/keep-car-clean-in-the-freezing-winter-can-make-a-difference.html

Érdemes kialakítanod egy rendszert, milyen időközönként fogod autódat megajándékozni egy alapos fürdetéssel. A 2-3 hetente történő odafigyelés ideális lehet, ha nincs kitéve autód extra igénybevételnek. Azonban, ha sokat használod és gyorsan koszolódik, ezt az időtartamod lerövidítheted.

Csak rajtad áll, hogy mennyire vagy kész egy kis időbefektetést áldozni autódra, hogy ezzel, hosszútávon is gondoskodj a szép állapotáról és fényezéséről.

Ha magadnak mosod a saját autódat, akkor mindenképpen egy fontos tanács, hogy a folyamat végén fordíts különös gondot autód alapos megszárításának. A hideg időben a résekből, tömítésekből kifolyó víz nincs jó hatással a fényezésre. Arról nem is beszélve, hogy egy nedves/vizes kédergumi könnyedén megfagyhat a nappali és éjszakai hidegben, ami igencsak lerövidíti ez elemek élettartamát!

Ki szeretné úgy nyitni-zárni autóját, hogy az ajtók úgy csukódnak be, mintha egy vaskos kőajtót csuknál be magad után? Bizony a kédergumik összefagyása hasonló élménnyel fog téged is gazdagítani..

A résekben megülő víz könnyen megfagyhat, akár a korrózió is útnak indulhat. A téli, nem megfelelő autómosás könnyedén utat adhat a rozsdásodásnak. Ezért érdemes jól felkészülve várni a telet, hatékony stratégiát kialakítva!

Az a fránya vizkő!

Van ám itt ez egy olyan tényező is, amire elsőre senki sem gondolna! Ez ugyanis a vízkő, ami a fényezés egyik legnagyobb ellensége. Ugye te sem szeretnél vízkőtől pöttyös, foltos külsejű autóval rohangálni, ha elkerülhető lenne?
Ehhez azonban arra van szükség, hogy megszárítsd alaposan az autódat és figyelj, hogy a sós víz könnyebben hozzájárul ehhez a folyamathoz.

És mégis mit érdemes a mosás után használni, amikor megszárítod a verdát? Szegezhetnéd nekem a kérdést, teljesen jogosan!

Az autód külsejét érdemes gyorsviasszal vagy szintetikus anyaggal (CarPro Reload vagy Elixir) minden mosás után karbantartani, mert ez hozzájárul a fényezés védelméhez a nehéz időszakok alatt is.
A fényezésre ezáltal felviszel egy kis plusz védelmet, ami jól jöhet a két autómosás közötti időszakban.

Ha autómosóba hordod verdádat, mindenképpen kérj erősebb viaszos védelmet a program végén, hogy megnöveld a fényezés ellenállóságát. Esetleg felhívhatod az autódon dolgozó kollégák figyelmét, hogy legyenek szívesek alaposan megszárítani autódat.

De nekem kerámiám van!

Esetleg, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kerámia bevonatos autód van, különösén fontos a fényezés-bevonat védelme, valamelyik gyártó termékével. Ebben az időszakban nem árt odafigyelni a kerámia rétegre, nehogy károsodjon és jövőre a hatásfoka lecsökkenjen. A kerámia bevonatok télen vannak kitéve a legnagyobb kihívásnak, ugyanis a karosszérián megtapadó sár, kosz, só egyáltalán nincs jó hatással az élettartamra és kiváló víztaszító tulajdonságára!

Minden gyártónak van már olyan felületvédelmi megoldása, amely átmeneti védelmet nyújt és egyszerűen használható. Pusztán, ha felviszel valamilyen szintetikus védelmet pluszban a fényezésre, már hatalmas lépést tettél a kerámia réteg megőrzése és védelme érdekében!
Nem mellesleg simább és csúszósabb lesz a fényezés, aminek következtében kevésbé tapad majd meg rajta a kosz.

Sokan esnek abba a hibába, hogy gőzös autómosóba viszik télen a járgányt. Véleményem szerint ez nagy hiba. Az autód fényezése nem igazán szereti a nagy hőingadozást és nem tesz jót neki a forró gőz. Ez a tisztítási módszer hosszútávon nagyon káros, én még nem láttam gőzzel való karctalan autótisztítást.

Amit az üvegekkel tehetsz!

Amikor a hőmérséklet tartósan lecsökken, neked is meggyűlik a bajod az autón található üveg felületekkel. Kivéve, ha fűtött garázsban parkoltatod a verdádat és védve van a hűvös időjárás kellemetlen hatásaitól.

Ilyenkor érdemes már előre gondoskodni a szélvédő kezeléséről, a víztaszító bevonat hatásos lehet a rosszabb időben. Illetve a profibb cuccoknak van egy kifejezeten pozitív hatása, a jég nem fagy meg olyan könnyen az üvegeken és könnyebb is róluk lesikálni.

Forrás: https://www.insurethebox.com/drivers-more-likely-to-be-in-car-accident-in-winter-months/woman-cleaning-car-windshield-of-snow-winter-happy-young-scraper/

Attól azért mindenképpen óva intenélek, hogy a befagyott, jeges üvegeket a jó öreg jégkaparóval erősen megkörnyékezd. Vannak már sokkal hatásosabb megoldások, mint a jégoldó sprayk, amik könnyedén segítenek ezt a macerát megoldani.
Ha nem muszáj, ne adj esélyt a szélvédőn való karcok kialakulásának. Idegesíteni fog és évek alatt egyre rosszabb lesz!

Sokan nem hallottak róla de az autó belső üvegfelületeire is létezik már megoldás, ami a párásodást hivatott lecsökkenteni, megszüntetni. A CarPronak is van ilyen terméke,  akár annak a hatását is kipróbálhatod!

De olyat is hallottam már, hogy a cipős dobozokban használatos párátlanítót a műszerfalhoz érdemes bepakolni, ezzel is csökkentve a párásodás kialakulását. Ugyanis ez segít a nedvesség elvonásában, így az autó üvegei kevésbé lesznek a párásodásnak kitéve.

Mi legyen a műanyagokkal?

Ha téli autóápolásról beszélünk, akkor a műanyag felületek nem maradhatnak ki a felsorolásból.
Ezek a részek az autódon, a hideg időben különös odafigyelést igényelnek.
Ha nem figyelsz a kéder gumikra, könnyen elfagyhatnak és rohamos állapotromlásnak indulnak.

A közhiedelmekkel ellentétben a szilikonspray nem jó megoldás, mivel kiszárítja az ajtóhatároló gumikat, úgyhogy érdemes inkább kifejezetten erre a részre alkalmas anyagot használni.
A gyógyszertárban kapható glicerin alkalmazása is egy jó praktika lehet, ha nem szeretnél sokat költeni, de megtennéd a tőled telhetőt.

Érdemes kezelésbe venni a külső részeken lévő műanyag elemeket, mivel a tél ezeket is megviseli. A modern autókon egyre bonyolultabb elemek vannak, amelyek nem olyan tartósak már, mint a régi autókon található műanyagok.

Ki ne emlékezne azokra a modellekre, amelyek jól bírták az elhanyagolást, a műanyag részek olyanok voltak rajtuk, mintha az örökkévalóságnak készültek volna.

Sajnos ezek az idők elmúltak, kemény fogyasztói társadalmat élünk, megfejelve a tervezett avulás tényével.

Térjünk kicsit ki a fokozottan igénybe vett elemekre, miként tudod ezeket egy kis szeretettel ellátni.
A szélvédő előtt található vízterelő elemet fontos kellően lekenegetni és ápolni, mert a jég és a szélvédőmosó folyadék ezt a részt különösen igénybe veszi. Havonta egyszer ha kezelésbe veszed, nagy baj nem történhet.

Megint befagyott a zár, mit csináljak?

Sarkalatos pontot jelenthetnek még az autón található zárak, kilincsek. Erre a részre is érdemes egy pillantást vetned, nehogy a nagy hidegben a zárszerkezet beálljon és kellemetlen meglepetés érjen a munkába indulva. A kegyetlen hideg előtt zárolajozó sprayt használhatsz és az ajtó behúzó mechanikát, zsanérokat is lekezelheted. Így nem fog kiszáradni, nyikorogni az ajtó a jobb idő beköszöntével sem!

Hidd el, ezzel az apró odafigyeléssel kellemetlen idegeskedéstől és szitkozódástól kímélheted meg magad. Mellesleg a feleséged sem fog ordítva az autó mellett állni és hasznos tippekkel az alacsony vérnyomásodat az egekbe szöktetni.

Figyelj oda az alsó részekre is!

Ha megnézed egy hosszú, autómosás nélküli időszak végeredményét, mit tapasztalhatsz?
Persze, hogy az autód alsó 1/3-ad része a legkoszosabb!

Ennek különös fontossága van, ugyanis erre a területre több figyelmet kell fordíts!
Amikor tisztítod autódat, ezt a területet alaposan tisztítsd meg, mert a nagy mennyiségű só, kosz könnyedén hozzájárul a korrózió megindulásának!
Ha már itt vagy érdemes a dob betéteket is jól kimosnod, mert az itt található sár rákerül a gumikra, amik tovább hordják azt a karosszéria aljára.

https://www.vesasautomotive.com/about/blog/articleid/87/beating-the-salt-car-cleaning-tips-for-winter.aspx

Teljességgel biztos vagyok benne, mikor megpillantod az autódon lévő felniket dísztárcsákat te is sokkhatás alá kerülsz. Ezt a területet is érdemes alaposan átmosni, esetleg külön felni tisztításra alkalmas anyaggal kezelni.
A só és egyéb káros kémiai anyagok semmi esetre sem tesznek jót a felni felületének!

Ajajj, jön havazás és a kemény mínuszok!

Bizony, a hóesés és az éjjeli fagyok megviselik az autód fényezését, ha nem vagy elővigyázatos! Persze, ha a szabadban áll az autód éjszaka, netán napközben.

Az ajtóra fagyott havat, jégpáncélt nem érdemes durva eszközzel kapargatni, mert könnyedén igen szép károkat okozhatsz a lakkrétegen. Én a helyedben inkább megvárnám míg melegebb helyen le tud olvadni az autóról.

Ha reggel korán kell indulnod és havas az autód, ne próbáld meg megkeresni a kis cirokseprőt a fészerben, helyette óvatosabb megoldásokon is törheted a fejed.

Forrás: huttershock

Gyakran látom a téli-reggeli kávézásom alatt, miközben az ablakon keresztül vizslatom a havas világot, hogy a szomszéd bácsika nagy elánnal közelíti meg a szép Passatját a cirokseprűvel.
Ne legyél a szomszéd bácsika és kíméld meg az autódat a reggeli vegzálástól!

Hatékony megoldás lehet valamilyen fújó berendezéssel a havat eltávolítani az autódról, így kizárt, hogy kárt teszel a külsőben.
Ha a hóval belepett autóddal találkoznál reggel, érdemes lehet egy mikroszálas kendőt a kezed köré csavarni és azzal óvatosan letologatni a hókupacokat.
A hóréteg alatt található jégpáncélt pedig nem bántani, hanem hagyni az autón, hátha később leolvas a melegebb környezetben!

Mi az, amit mindenképpen érdemes megfogadnom?

  • az ablaktörlőt érdemes a szélvédőtől elemelni, hogy ne fagyjon oda, lesz bosszankodás ha elfelejted felhajtani azokat
  • ha a lapátok ráfagynak az üvegre, nem érdemes nagy rántással eltávolítanod őket, mert tönkre teheted az ablaktörlő gumikat. Inkább áztasd fel jégoldó sprayvel a szitkozódás megelőzése érdekében.
  • a szélvédőt esetleg fóliával vagy egy pokróccal érdemes leteríteni, hogy ne fagyjon be, így reggel nem kell leimátkozni a jeget az üvegről
  • a szélvédőt a reggeli indulás előtt ajánlatos finoman áttörölnöd, hogy a finom por és kosz ne segítsen az ablaktörlőnek összekarcolni az üveget. Ez hosszútávon előnyös tud ám lenni!
  • nem előnyös forró vízzel belocsolnod a szélvédőt a jég leolvasztása érdekében, mert lehetnek kis meglepetések. Például berobban a szélvédő 😊
  • a téli ablakmosó folyadék szintjét rendszeresen ellenőrizd, hogy nehogy kifogyjon és emiatt nehéz kilátás legyen az ajándék
  • a fényszórókra érdemes külön figyelni, mivel a polikarbonátot hamar kikezdi a só, így később a lakkréteg sárgulásnak, kopásnak indulhat.
  • a gumiszőnyeg használata kifejezetten ajánlott, mert a szövet szőnyeg könnyen átnedvesedik és eláztatja a padlókárpitot. Ennek drága kárpittisztítás lesz a vége, amit ugye nem akarsz!
  • a nedvességet tartalmazó tárgyakat érdemes kivenned az autóból, mert reggelre a belső üvegekre lecsapodó pára miatt a hajadat fogod tépni

És a mechanikai dolgokkal mi lesz?

A cikkben külön nem tértem ki az autó mechanikai karbantartására, de jó, ha ezekre is alaposan odafigyelsz, mielőtt tényleg beköszöntene a sarkköri időjárás.

Fontos, hogy ellenőrizd a téli hűtőfolyadék állapotát, esetleg a benzinkúton külön mérőeszközzel rámérethetsz.
A téli ablakmosó folyadék használata is ajánlott, mert a megfagyó folyadék könnyen szétnyomhatja a folyadéktartályt, nem mellesleg a spricniket is szétrepeszheti.
Azért nem árt, ha figyelmet fordítasz az autóban található akkumulátornak is, kellemetlen lehet reggel a lemerült, mozgásképtelen autó mellett gubbasztani. Ellenőrizd folyamatosan az állapotát, töltsd fel!

A téli gumit is nyugodtan felteheted időben, jobb hatásfokkal rendelkezik, mint a 4 évszakos társai, a nyári gumikat pedig kár is megemlíteni.

Na, hogy érzed magad? Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz te is profi téli autóápolóvá avanzsálhatsz.
A hideg időszak már csak ilyen, gondozd szépen autódat és meg fogja hálálni, hidd el!
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a téli hanyagság később megbosszulja majd magát és a jó idő beköszöntével csak azt veszed észre, hogy ismét nyúlsz a zsebeid felé, a pénztárcádat keresve.
Ha egy kissé is előrelátó és tudatos vagy, hosszútávon is sokat nyerhetsz az odafigyeléseddel.
Tudom, hogy szerencsésnek érzed magad most, ha garázsban áll a járgány de ez még nem jelenti  azt, hogy a fenti lépéseket ne lenne érdemes megfogadnod!
Ha ezeket a lépéseket betartod máris sokat tettél autód hosszútávú élete érdekében.
Télre fel, kezdődjön a karácsony, a nagy zabálások, az autód meg a ház előtt aludjon téli álmod! Biztonságban!

Ezt a cikket nem egy gép írta, hanem emberi kéz, az agytekervények által vezérelve. Így ha értékesnek találtad az anyagot, kérlek oszd mega közösségi platformokon, hogy sok mindenkihez eljuthasson!

Köszi!