Ebben a leírásban szeretnék neked segíteni az autóápolás során gyakran elkövetett hibák kiküszöbölésében. A leggyakrabban használt nem megfelelő technikák és kiegészítők gyakran hozzájárulnak ahhoz, hogy ne tudd teljes pompájában élvezni saját autódat. Ez a csekklista neked is adhat számos ötletet, hogy miképpen őrizhetnéd meg autód állapotát és értékét. Remélem hasznosnak találod az itt leírtakat és alkalmazni is tudod majd!
Jó olvasást!

1. Kerüld a gépi autómosókat

Sok vita kering az interneten a gépi autómosást illetően. Ha egy nagyon fontos dolgot ajánlhatnék akkor ez lenne a legelső a sorban. A gépi kefék teljesen szétroncsolják autód külsejét és fényezése teljesen matt, tompa lesz. Gondolj csak bele milyen károkat tud okozni az a kefe amit több 10.000 alkalom után cserélnek. A csere időpontjáig folyamatosan kopik és veszít tisztító képességéből, nem mellesleg az autóról lemosott kosz valamennyi része is rajta marad!

2. Óvakodj az olcsó autómosóktól

Ha tényleg félted és óvod az autódat, semmiképp nem ajánlom az olcsó mosókat. Ne felejtsd olcsó munka-hanyag munka (tisztelet a kivételnek).
Kevés pénzért nem lehet jó anyagokat használni, alapos munkát végezni. Az alacsony árba nem férnek bele a minőségi kiegészítők és vegyszerek.
Hosszú távon biztosan merem állítani, hogy meg lesz negatív eredménye az olcsó mosóknak.

3. Ne használj gyenge, szupermarketekben kapható
termékeket

Általában az áruházakban, benzinkutakon kapható termékek nem a kiemelkedő minőségükről híresek. A legtöbb ápolószer messze elmarad a minőségi szinttől,
,,nem elég jó” eredményt fogsz vele elérni. Nyilván olcsó árba, nem fér bele a minőségi összetevő. Legtöbbjük tele van szilikonnal, fluorral, egyéb nem
autóbarát összetevővel.

4. Dobd el a szarvasbőr szárító kendőt

Rengeteg autótulajdonos használja a mai napig ezt a kifejezetten kedvelt kiegészítőt. Gyenge nedvszívó képességgel rendelkezik, nem elég nagy a mérete és semmi köze az autó szárításához. A legnagyobb baja, hogy könnyen megkarcolhatod a fényezést vele, mivel nem egy vastag anyag és nem autószárításra van kitalálva. Akik használják és szeretik, általában nem próbáltak még jobbat és nincs tapasztalatuk sokkal jobb és ideálisabb termékekkel kapcsolatban.

5. A vízlehúzó penge a fényezés ellensége

Sokszor látom, hogy autószárításnál kifejezetten kedvelt eszköz. Sajnos hosszútávon fényezésgyilkos, még ha az általa okozott kár nem is látszik azonnal.
Egy apró kis porszem marad a fényezésen és végig húzód rajta a pengét, kész az oltári nagy baj. Üvegeken használható.

6. Mindig szárítsd meg az autódat szakszerűen

Az autó szárítása kifejezettem fontos, mivel könnyen vízköves lehet az fényezés, ha sokáig megáll rajta a víz. A vízkő nem egy túl szép látvány az autódon. Sokan használják a menetszél technikát, ami abból áll, hogy mosás után viszonylag nagy sebességgel hajtanak, hogy a menetszél kifújja a nem kívánt helyekről a
vizet és lefújja azt a karosszériáról. Ezzel a probléma az, hogy a víz a kéderek és más elemek alól kicsorog és végigfut az autó oldalán, így száradás után szintén látszanak a vízkő jelei. Megoldás a dedikált, speciális autó szárító kendő. Nagy vízmennyiséget képes magába szívni és abszolút
nem káros a fényezésre nézve.

7. Napon való autómosás

A nap és a felmelegedett fényezés miatt gyakran lesz száradás után vízköves a karosszéria és az üvegek. A meleg felületen gyorsabban párolog a víz, így a benne lévő ásványi anyagok és egyéb összetevők megmaradnak a felületen. Tisztítsd az autód árnyékban, lehetőleg lehűlt karosszéria esetén.

8. Használj 2 vödröt és megfelelő szivacsos a mosás során

A két vödrös technika hozzájárul, hogy ne vidd vissza a szennyeződéseket és a koszt az autódra újra meg újra. Az egyik vödörben tiszta víz a másik vödörben pedig a sampon víz kap helyet. A szivacsot érdemes minden elem után kiöblíteni a sima vizes vödörben, így a szennyeződéseket nem viszed vissza a samponos vödörbe és a karosszériára. A tisztítás végén a samponos vödör teljesen tiszta kell legyen. (ez mutatja, hogy jó munkát végeztél). A régi sima téglalap szivacsok elavultak, nincs helye a kosznak hova eltávoznia. Érdemes finomabb mikroszálas mosó kesztyűt választanod.

9. Próbálj megfelelő minőségű vízzel autót mosni

A kúti és egyéb kerti víz gyakran nagyon kemény, így szinte lehetetlen foltmentesen és vízkő mentesen megszárítani az autódat. A rossz minőségű víztől könnyen opálos és matt lesz idővel autód fényezése (még ha nem is karcos). A rossz minőségű víz esetén mindenképpen használj szárítás segítő waxot vagy gyorsfényt, mivel ezzel segítesz eltávolítani a vízből kivált kellemetlen összetevőket is. Az önkiszolgáló mosókban általában elég jó minőségű vizet találsz.

10. Használj gyorsviaszt az autód szárítása közben

A szárítás segítő spray wax vagy szintetikus anyag segíti a cseppmentes szárítást és viszkozitást hoz létre a szárító kendő és a lakkréteg között, így még kevesebb esélye lesz a karcok kialakulásának. Nem mellesleg plusz védőréteget is viszel fel az autódra, így folyamatosan ápolva van a lakkréteg. Ennek köszönhetően ellenállóbb lesz az UV sugaraknak és egyéb káros hatásoknak.

Próbáltam neked összefoglalni a legfontosabb dolgokat, amelyek neked is segítenek az autóápolásban. Ha eddig nem voltál elégedett az autód mosás utáni eredményével, akkor a fenti pontok valamelyikét érdemes megfogadni. Kívánok neked eredményes, jó munkát.
Ha esetleg profi autóápolási termékek után kutatsz, érdemes egy pillantást vetned a www.carpro.hu oldalon található webáruházunkra, nagy segítség lehet számodra is a megfelelő anyagok és eszközök kiválasztásában.